• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zaanstad zet met Worn Again fabriek stap naar volledig circulaire textielketen

Zaanstad zet met Worn Again fabriek stap naar volledig circulaire textielketen

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Zaanstad heeft een intentieovereenkomst gesloten met het Britse bedrijf Worn Again. Dit maakt de gemeente Zaanstad bekend in een persbericht. Worn Again verwerkt afgedankt textiel tot cellulose en kunststof waar vervolgens weer nieuwe garens van worden gemaakt. Kern van de overeenkomst is dat Worn Again een plan maakt voor een kleinschalige fabriek en showroom op een locatie in Zaanstad. In september 2020 moet de fabriek in bedrijf zijn, zo schrijft de gemeente Zaanstad.

Het doel van de overeenkomst is volgens het persbericht om een van de meest verontreinigende industrieën ter wereld te verduurzamen en iets te doen aan de groeiende afvalberg van textiel. “We gaan in de Zaanstreek iets doen wat nog nooit eerder is gedaan. Worn Again heeft een wereldwijd unieke werkwijze en de bouw van een eerste, kleinschalige fabriek in Zaanstad kan internationale effecten hebben. Door anders met onze kleding en andere textiel om te gaan kunnen we heel veel milieuverontreiniging voorkomen en veel duurzamer met onze omgeving omgaan. Wij denken dat de samenwerking met Worn Again hierin een belangrijke rol kan spelen. Dit is bovendien een volgende stap in het volledig sluitend maken van de textielketen. Eerder gingen we hiervoor ook al een samenwerking aan met Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a life en het Leger des Heils ReShare,” verklaart wethouder duurzaamheid en circulaire economie Sanna Munnikendam in het bericht.

De samenwerking is een volgende stap naar een volledig circulaire textielketen. In een volledig circulaire keten wordt afgedankt textiel in meerdere stappen tot nieuwe grondstoffen verwerkt om daarvan nieuwe textiele eindproducten van hoogwaardige kwaliteit te maken. Dat die stap juist in de Zaanstreek wordt gezet vindt de gemeente logisch: de centrale ligging zorgt voor een grote stroom van afgedankt textiel. Zaanstad spant zich in om alle schakels van de textielketen met elkaar te verbinden: van het inzamelen van gebruikt textiel tot en met de productie van nieuw textiel.

“Als Worn Again naar Zaanstad komt wordt een belangrijke vervolgstap gezet in het verder reduceren van de CO2-uitstoot in de textielindustrie en het vergroten van de (sociale) werkgelegenheid in Zaanstad”, aldus de wethouder in het persbericht.

Brightloops | Loop.a life
circulaire textielketen
CO2-uitstoot
Leger des Heils ReShare
Sanna Munnikendam
textielindustrie
Wieland Textiles
Worn Again
Zaanstad