• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Zorg om ontwikkeling van centra middelgrote steden

Zorg om ontwikkeling van centra middelgrote steden

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Retail

De verschillen in de ontwikkeling van Nederlandse binnensteden nemen toe. Hoewel het beter gaat met de economie, blijft de vitaliteit van centra in middelgrote steden zorgelijk. Dat concludeert adviesbureau Goudappel Coffeng in de tweede editie van de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden, een onderzoek naar de honderd grootste centrumgebieden in Nederland.

Over het algemeen is de economische vitaliteit van binnensteden vrij hoog, stelt Goudappel Coffeng. Amsterdam heeft de meest vitale binnenstad, gevolgd door Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. Deze steden scoren met name goed op demografisch en ruimtelijk gebied. Andere indicatoren voor het onderzoek zijn bereikbaarheid en voorzieningenaanbod.

Veel middelgrote steden hebben het volgens het onderzoek echter zwaar te verduren. Daar dalen de bezoekersaantallen en neemt de concurrentie van nabij gelegen steden toe. Bovendien hebben de centra een te weinig onderscheidend karakter. Dat laatste geldt met name voor Vlaardingen en Hengelo. Verder heeft ook de economische vitaliteit van middelgrote steden als Kerkrade, Terneuzen en Den Helder een achterstand.

De middelgrote centrumgebieden Barneveld, Katwijk, Kampen en Houten doen het juist opvallend goed. Barneveld scoort hoog op het gebied van demografie, Houten is met alle vervoersmiddelen goed bereikbaar en Katwijk en Kampen profiteren van toerisme.

In de categorie ‘grote centrumgebieden’ zijn Hoofddorp en Amstelveen het meest vitaal, gevolgd door Wageningen, Harderwijk en Kampen. Deze steden hebben veel inwoners binnen bereik en een relatief beperkte vergrijzing. Ondanks verbeteringen op het gebied van leegstand zijn Lelystad, Almelo, Spijkenisse en Heerlen juist kwetsbare steden in deze categorie.

Verder blijkt uit het onderzoek dat Zwolle, Groningen, Utrecht en Maastricht zich het beste onderscheiden van andere steden. Zij trekken veel consumenten en hebben een monopolie binnen hun verzorgingsgebied. Ook historische studentensteden als Leiden, Nijmegen en Delft onderscheiden zich duidelijk, onder meer omdat deze centra veel te bieden hebben.

Beeld: FashionUnited

middelgrote steden