• Home
  • Press
  • Mode
  • Christian Wijnants AW19 introduceert nostalgisch kleurenspel en virtuoze tailoring

Christian Wijnants AW19 introduceert nostalgisch kleurenspel en virtuoze tailoring

PRESS RELEASE
Door Press Club

12 aug. 2019

Mode

Christian Wijnants maakt dit najaar een reis naar de huiselijke utopia van zijn jeugd. Als kind van de jaren zeventig zocht en vond de Belgische ontwerper inspiratie in de muziek en films, van de chanteur Serge Gainsbourg tot horror cult, die zijn stichtende jaren vormgaven. Deze jeugdherinneringen bieden een rijke voedingsbodem voor de herfst-winter '19-collectie en vertalen zich naar een opvallend emotioneel en intimistisch aanbod aan house staples en gebreide nieuwkomers om de winter optimistisch te overbruggen.

De jeugd van Wijnants wordt gekleurd door een gezonde dosis warme nostalgie. Dit manifesteert zich in een opvallend levendig kleurenpalet. Als vermaarde colorist die als geen ander tinten vermengt en verheft, omarmt de ontwerper een veelheid aan intense kleurschakeringen. Ultra-vrouwelijke, vloeiende jurken in acid groen en vieux rose gaan in dialoog met gebreide bovenstukken en A-lijn rokken in elektrisch paars en babyblauw. In een knipoog naar de seventies speelt hij virtuoos met ton-sur-ton ensembles in mosterd tartanmotief of bosgroen ribfluweel.

Het werk van de Amerikaanse expressionistische kunstenaar Alice Neel biedt een nieuw perspectief op Christian Wijnants' repertoire. Haar portretkunst — gelauwerd voor zijn grillige kleurenspel en genereuze penseelzetting — beslaat rauwe portretten van intimi, van intellectuelen en schrijvers over geliefden tot familieleden.

Grafische prints worden in brede zigzagstroken met de hand aangebracht op intarsia sjaals in fuchsia en limoengroen, moeiteloos nonchalant gedrapeerd als throw blanket over gebreide jurken. Intimistische bloemenmozaiëken floreren op verschillende schalen en in asymmetrische patronen, ingegeven door de speelse spontaniteit van kindertekeningen, mede losvallende boilersuits en oversized utility jackets.

Tailoring neemt een opmerkelijk grote rol in beslag: meer dan ooit tevoren presenteert de herfst-winter '19-collectie een markante line-up van gestructureerde overjassen en mannelijk aandoende blazers, gecombineerd met fluïde co-ord broekpakken. Eenvoudige florale toetsen weerspiegelen met verve het gevoel voor romantiek dat deze collectie uitademt. Het Antwerpse huis debuteert dit seizoen een eerste herencapsule en dit uit zich in veelal losse en androgyne silhouetten.

Het Antwerpse high-endlabel toont voor het eerst zijn collectie in een Hôtel particulier: de historische grandeur van dit Parijse instituut biedt weerwoord aan de garçons manqués die in veterlaarzen en booties met blokhak door de imposante hallen voortschrijden. Tijdens de laatste ronde lijkt de collectie als een film af te spelen. In de slotscène verknipt en verwerkt Wijnants kabeltruien, handgeschilderde prints en bloemenopdrukken in gebreide patchwork jurken — een collage van innoverende best-offs voor het Belgische huis.

De AW19-collectie is verkrijgbaar vanaf deze zomer in geselecteerde winkels, in de flagship store in de Antwerpse Steenhouwersvest 36 en via www.christianwijnants.com.

Credits:

- STYLING: ROXANE DANSET
- CATWALK IMAGES: ALBERTO MADDALONI
- MAKE-UP: INGE GROGNARD FOR MAC COSMETICS
- HAIR: RAMONA ESCHBACH FOR L'ORÉAL
- CASTING: HENRY THOMAS
- VIDEO: TITRE PROVISOIRE
- MUSIC: SENJAN JANSEN

O V E R C H R I S T I A N W I J N A N T S

Afkomstig uit Brussel, verruilde de ontwerper zijn thuisbasis voor Antwerpen in 1996 om er mode te studeren aan de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Zijn afstudeercollectie won de Dries Van Noten-prijs voor de beste collectie in 2000. Na zijn studies stelde Wijnants zijn collectie voor op het bekende Festival d’Hyères, waar hij de Grand Prix won en zijn label werd ingekocht door gerenommeerde boetieks als Colette in Parijs. Na een periode bij Dries Van Noten, lanceerde Wijnants zijn eigen label in 2003. Wijnants presenteert zijn collecties tijdens de officiële modeweek van Parijs. Zijn talent voor artisanaal breiwerk en grafische motieven leverde hem de Internationale Woolmark Prize 2013, de Andam Award van 2006 en de 2005 Swiss Textiles Award op. Vandaag wordt zijn collectie internationaal verdeeld in luxeboetieks als onder meer Le Bon Marché (Parijs), Bird (New York), Neiman Marcus (USA), Nordstrom (USA & Canada), Mameg (Beverly Hills), The Modist (Dubai), Bio Top (Tokio), Tomorrowland (Tokio), Beams (Tokio), Galleria Department Store (Seoul), Lotte department store (Seoul). In september 2015 opende Christian Wijnants zijn eerste flagship store in de Steenhouwersvest in Antwerpen en lanceerde kort daarna de webshop www.christianwijnants.com.

Christian Wijnants
Christian Wijnants AW19
Press Club