Giorgia Lupi vertaalt data in een draagbaar verhaal samen met & Other Stories

Amsterdam, donderdag 7 november 2019. Samen met Giorgia Lupi gaat & Other Stories de uitdaging aan om koude onpersoonlijke, intimiderende data te veranderen naar een menselijk, draagbaar verhaal. Het eindresultaat is een ready-to-wear collectie met de handgemaakte data designs van data designer Giorgia Lupi. Deze collectie nodigt de aanschouwer uit in het denkproces van Giorgia Lupi om data hun menselijke betekenis weer terug te geven.

Achtergrond
Informatie designer Giorgia Lupi ontwerpt spraakmakende data designs met een visie die & Other Stories in het hart raakt. Haar visie is Data Humanisme, implicerend dat de prestatiemaatschappij vandaag de dag wordt gedicteerd door data, de data die eigenlijk menselijk zijn omdat ze een product van onszelf zijn. Om deze reden besluit Giorgia Lupi te kijken hoe we weer menselijke betekenis aan data kunnen geven en hoe data hun eigen verhaal vertellen.

Data zijn immers een product van mensen en juist daarom meer dan alleen statistieken. Het doel van de collab tussen & Other Stories en Giorgia Lupi is om een data collectie om te zetten naar een draagbaar verhaal. De samenwerking heeft geresulteerd in een collectie van 12 ready-to-wear pieces die het verhaal vertellen van de drie vrouwelijke karakters die Lupi als inspiratie heeft genomen voor de verhalen.

Speciaal voor deze collectie ging Lupi op zoek naar ‘data’ binnen de prestaties van drie baanbrekende vrouwen die pioniers zijn in voorheen door mannen gedomineerde velden, en de weg vrijgemaakt hebben voor andere vrouwen om in dit werkgebied aan de slag te gaan. Hieronder worden de drie vrouwelijke pioniers beschreven:

Giorgia Lupi vertaalt data in een draagbaar verhaal samen met & Other Stories

De wiskundige

Ada Lovelace is de eerste vrouwelijke computerprogrammeur in de geschiedenis. Zij schreef een computerprogramma die de reeks van Fibonacci kon uitrekenen, eigenlijk een algoritme uit het verleden.

Giorgia Lupi vertaalt data in een draagbaar verhaal samen met & Other Stories

De Activiste

Rachel Carson was een van de eerste milieuactivisten en schreef het boek Silent Spring. Het doel van haar werk was om een bredere definitie van het milieu te bedenken.

Giorgia Lupi vertaalt data in een draagbaar verhaal samen met & Other Stories

De Astronaut

Mae Jemison’s Mae Carol Jemison was een Amerikaans voormalig ruimtevaarder. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte. Het was niet eenvoudig voor Mae om ruimtevaarder te worden maar door vastberadenheid en intellect is het haar gelukt, een waar voorbeeld van emancipatie.

“Voor deze collectie raakte ik geïnspireerd door drie vrouwelijke pioniers in de wetenschap; die een nieuwe discipline openden voor vrouwen.”


De collectie

De prints, borduursels, silhouetten en details in de collectie zijn een afspiegeling van de significante levenservaringen van drie vrouwen. Zo is een deel van de collectie geïnspireerd op de wiskundige en ook op wat vrouwen droegen halverwege 1800. Het andere deel van de collectie is geïnspireerd op activisten, met een stoere mesh jurk en een body met een kol. De setheeft een punk-achtige look. Het derde deel van de collectie is gelieerd aan de Astronaut, en representeert het heelal en de ruimte. De stukken in deze collectie zijn een reflecterende puffer jas, een jurk met pofmouwen die een galaxy-achtige indruk achterlaat.

In het verhaal van Giorgia Lupi gaat het niet om het analyseren van cijfers en data, maar meer om het vertellen van verhalen. De ware kracht van data is dat ze verhalen vertellen over delen van de wereld en het leven dat mensen leiden, zonder dit fysiek te kunnen waarnemen. Data vertellen meer dan beelden.

“Onze collectie in samenwerking met Giorgia Lupi laat zien hoe een onverwachte invalshoek tot een nieuw verhaal leidt. De manier waarop Giorgia Lupi data benadert is herkenbaar maar ook poëtisch. We zijn erg blij om dit verhaal met onze consumenten te mogen delen.” vertelt Anna Nyrén, Head of Co-labs, & Other Stories.

Giorgia Lupi vertaalt data in een draagbaar verhaal samen met & Other StoriesGiorgia Lupi vertaalt data in een draagbaar verhaal samen met & Other Stories
 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN