• Home
  • Press
  • Retail
  • InRetail: Ondernemers in actie tegen boete op tijdelijk werk

InRetail: Ondernemers in actie tegen boete op tijdelijk werk

PRESS RELEASE
Door Press Club

bezig met laden...

Retail

‘Zo werkt het niet’. Onder dat motto komen INretail leden en ondernemers uit zes andere branches plus VNO-MKB Nederland vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maken.

Manifest

Vanmiddag overhandigt INretail samen met de andere branches een manifest aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Het is de start van een campagne die verduidelijkt wat de gevolgen zijn als tijdelijk werk duurder en lastiger te organiseren wordt. Het opvangen van seizoenpieken en tijdelijk extra werk laten zich niet vangen in een vast contract, vinden INretail en haar campagnepartners. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen met een hogere WW-premie. ‘Daar wordt niemand beter van en moet aangepast worden in het wetsvoorstel’.

Balans ver te zoeken

Hoewel de WAB van minister Koolmees een aantal zaken op de arbeidsmarkt verbetert, is de balans ver te zoeken als het gaat om tijdelijk werk, vinden de ondernemers. Tijdelijk werk wordt duurder omdat daarvoor de hoge WW-premie gaat gelden en vanaf de eerste werkdag transitievergoeding verschuldigd is. De mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten, wordt drastisch beperkt en daarmee onwerkbaar in de praktijk.

In het gezamenlijke manifest vragen de ondernemers en hun organisaties de politiek om tijdelijk werk serieus te nemen en de WAB aan te passen: geen hoge WW-premie en transitievergoeding voor seizoenswerk, pieken en scholieren en studenten en behoud van flexibiliteit rond oproepcontracten.

Geen extra vaste banen

De ondernemers wijzen erop dat verhoging van de kosten en beperking van de mogelijkheden van tijdelijke arbeid niet één vaste baan méér zal opleveren. Waar het wel toe leidt, is dat dit soort werk onbetaalbaar dreigt te worden. ‘Wij willen geen WAB die ervoor zorgt dat onze tijdelijke krachten hun baan kunnen verliezen. Of die tot prijsverhogingen leidt, zonder dat onze medewerkers zelf daar nu zoveel beter van worden’, zeggen zij.

WAB beperkt groei

Daan Groot van Versus kitesurfwinkel uit Scheveningen en lid van INretail: “Samen met twee compagnons heb ik twaalf man in vaste dienst. Zij hebben een contract voor gemiddeld 32 uur, waarbij ze in de zomer meer werken en in de winter minder. Hoewel we in de zomer best meer werk zouden aan kunnen, zitten we echt aan onze taks voor de bezetting tijdens de wintermaanden. We hebben 60% van het jaar inkomsten die we over het hele jaar moeten verdelen. Om te kunnen groeien, willen we meer medewerkers een seizoen in dienst nemen. Met de WAB gaat dat niet. Ook de oproepbepalingen zijn voor ons niet te doen. We kunnen amper 4 dagen van te voren het weer voorspellen. Laat staan dat we weten of de wind gunstig staat. En dat is jammer. Want zonder deze beperking zouden we echt meer kunnen doen voor de stad en voor de mensen.”

Achtergronden

De campagne Zo werkt het niet! is een initiatief van Koninklijke INretail, CUMELA Nederland, Detailhandel Nederland, Koninklijk Horeca Nederland, LTO Nederland, De Nederlandse Veiligheidsbranche, MKB-Nederland, RECRON en VNO-NCW. Zie de website www.zowerkthetniet.nl voor meer informatie en verhalen van de ondernemers zelf.

Fotobijschrift: Daan (surfwinkel Versus Shop) wil mensen aannemen maar de Wet Arbeidsmarkt in Balans hindert hem.

INRetail
Press Club
Press Release
tijdelijk werk
Zo werkt het niet
Scroll down to read more