• Home
  • V1
  • Columns
  • Alexander McQueen expo toch naar Londen

Alexander McQueen expo toch naar Londen

25 apr. 2014

De tentoonstelling over wijlen Alexander McQueen komt toch naar Londen. Na drie jaar lange geruchten

en een petitie om de expositie naar de Britse hoofdstad te halen, heeft het Victoria & Albert museum aangekondigd dat ‘Alexander McQueen: Savage Beauty’ in 2015 in Londen te zien zal zijn.

Op de tentoonstelling, die eerder te zien was in het Metropolitan Museum (Met) in New York en daar maar liefs 661.509 bezoekers trok, toont McQueen’s volledige oeuvre van zijn afstudeercollectie in 1992 tot zijn onvoltooide herfst/wintercollectie in 2010. Savage Beauty werd een van de acht populairste tentoonstellingen in de geschiedenis van het museum na Treasures of Tutankhamun (1978), Mona Lisa (1963) en Picasso (2010).

Martin Roth, directeur van het V&A, laat weten ontzettend blij te zijn. “Lee Alexander McQueen werd opgevoed in Londen, studeerde hier en legde de basis voor zijn succesvolle merk hier – door de expositie hier te laten plaatsvinden, voelt alsof we zijn werk naar huis brengen.”

Modeontwerpers en -journalisten voerden in 2011 met een petitie op Change.org en via social media actie om de tentoonstelling te laten reizen. Maar het Met liet weten dat het niet heel waarschijnlijk was dat de tentoonstelling echt over de wereld zou gaan reizen, aangezien veel kledingstukken in bruikleen waren, en dienden te worden teruggegeven aan de eigenaar.

De Londense versie van de tentoonstelling wordt gebaseerd op de originele versie in het Met. Claire Wilcox is aangesteld als curator en zal gesteund worden door Andrew Bolton, die de curator van de tentoonstelling in New York was.

Kaarten voor de expositie zijn vanaf zaterdag te koop via het V&A.

ALEXANDER MCQUEEN
Savage Beauty
Victoria & Albert Museum