• Home
  • V1
  • Columns
  • Angst voor lege winkelpanden

Angst voor lege winkelpanden

27 mei 2011

Een oprukkende leegstand van winkelpanden en één op de tien retaillocaties

zonder huurder in 2020: winkelkadaster Locatus is somber over de toekomst van detaillisten. Volgens het bedrijf dreigen winkelpanden net zo vaak leeg te komen staan als kantoorpanden. Begin dit jaar stond zes procent van de winkelpanden leeg.

In sommige gemeenten dreigt de leegstand zelfs op te lopen tot dertig procent, laat Locatus weten. Het bedrijf wijdt de leegstand aan een teveel aan winkelpanden en gebrek aan regie.

CBW-Mitex, de modebrancheorganisatie, en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) waarschuwden eerder deze maand ook al voor gebrek aan regie. De organisaties wijzen naar de overheid als verantwoordelijke voor de veranderingen in het winkellandschap en om verloedering van winkelcentra te voorkomen. “Kleinschalige spelers worden verdrongen door formules met een groot oppervlak en veel vestigingen. Daarnaast leiden de groei van internet en daarmee de afnemende behoefte aan fysieke winkels, en het pensioen van veel ondernemers uit de babyboomgeneratie tot leegstand. Veel winkelruimte komt vrij en wordt niet meer ingevuld.”

De Nederlandse Raad van Winkelcentra maakte bekend een discussiedag over het onderwerp te organiseren op 8 juni aanstaande. Ruim tweehonderd geïnteresseerden hebben zich ingeschreven voor de discussie en lezingen.