• Home
  • V1
  • Columns
  • Arnhem en Gelderland voortrekkersrol creatieve industrie

Arnhem en Gelderland voortrekkersrol creatieve industrie

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland hebben een

'modecontract' getekend in bijzijn van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het gaat om een project genaamd Next Fashion.

Het project maakt onderdeel uit van investering in de negen sectoren die het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft aangewezen als topsector. Het kabinet wil geld dat bestemd is voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, anders gaan besteden. Het onderzoeksgeld moet vooral gaan naar innovatieve projecten, waar Nederland economisch sterker van wordt. Voedsel, tuinbouw, high tech, energie, logistiek, life sciences, chemie, water en de creatieve industrie zijn de negen sectoren waarin Nederland volgens de overheid sterk is. De sectoren hebben allemaal een goede internationale positie.

In de creatieve industrie moet Arnhem een voortrekkersrol vervullen. Volgens wethouder Michiel van Wessem omdat de creatieve sector is ‘verankerd in het DNA van de stad’.“Er is een heldere focus op mode en vormgeving. Juist door krachten te bundelen en gebruik te maken van elkaars kennis en netwerken, versterken we de Nederlandse creatieve economie,” zegt hij in een persbericht.

Voor Next Fashion werken Artez, Modint, de branche-organisatie voor kleding, textiel en tapijt en de provincie Gelderland en gemeente Arnhem samen. Ook haken het modecluster in Amsterdam, en partijen op het gebied van nieuwe materialen in Twente aan. Next Fashion richt zich op thema’s als ‘mode en technologie’ en ‘mode en duurzaamheid’. Hierbij staat de ontwikkeling van nieuwe materialen centraal door combinatie van textieltechnologie en ICT. Te denken valt ook aan het gebruik van alternatieve vezels en garens.

De Rijksoverheid heeft in 2012 zo'n 1,5 miljard euro beschikbaar voor de topsectoren. In 2015 is dat 2 miljard euro. Dit budget wordt ingezet op basis van de innovatiecontracten, die de topsectoren indienen.

Arnhem
ministerie economische zaken
overheid
provincie Gelderland
rijksoverheid