• Home
  • V1
  • Columns
  • Best gelezen artikelen van het jaar 2013

Best gelezen artikelen van het jaar 2013

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Columns

De Ierse winkelketen Primark is populair. Het bedrijf komt vier keer voor in de top twintig meest gelezen artikelen van dit jaar. Dat Primark naar Vlaanderen komt is dan ook groot nieuws. Samenwerkingen als Maison Martin

Margiela voor Converse trekken de aandacht van lezers, net als uitbreidingen van modeconcerns en -labels.

1. In september volgend jaar zal Primark haar eerste Vlaamse winkel openen in Gent. Een van de vele nieuwe filialen die voor 2014 gepland staan. Sinds de oorspronkelijk uit Ierland afkomstige winkelketen in 2006 de stap naar het Europese vasteland maakte, schieten de winkels uit de grond. Primark speelt in op de economische crisis door betaalbare kleding en accessoires op de markt te brengen. Met succes, want dankzij de opening van nog meer Primark-filialen had het bedrijf een omzetgroei van ruim 20 procent in het gebroken boekjaar 2012-2013.
Primark opent haar deuren in Gent

2. We Fashion heropent haar flagshipstore in Brussel. Naast mannen, vrouwen en jongens, kunnen nu ook meisjes terecht in de winkel aan de Wolvengracht. Geheel volgens de nieuwe doelstellingen van het bedrijf, heeft het pand milieuvriendelijke details. Het is bijvoorbeeld volledig uitgevoerd met dubbel glas en heeft alleen maar ledverlichting. Vorig jaar begon Peter Ingwersen als creatief directeur bij We Fashion, na eerder voor Day Birger et Mikkelsen en Levi's te hebben gewerkt. Onder hem sloeg het bedrijf een nieuwe weg in: meer rock 'n roll en samenwerkingen met tijdschriften als Elle en L'Officiel.
We Fashion heropent Brusselse flagshipstore

3. Na

een H&M-collectie vorig jaar, ontwerpt Maison Martin Margiela dit jaar een Converse-gymp door slijtage steeds mooier wordt. Het modehuis geeft een witte verflaag aan twee bekende Converse-modellen, de Chuck Taylor All Star en de Jack Purcell. Door het dragen, kraakt de verf en komen de originele kleuren eronder tevoorschijn.
Converse x Maison Martin Margiela

4. Andreas Melbostad was sinds het najaar van 2012 al hoofdontwerper van de damescollectie van Diesel Black Gold. De verantwoordelijkheid voor de mannencollectie en het algemene imago van het label komt daar nog bij, als hij in 2013 tot overall creative director van het merk wordt benoemd.
Grotere rol voor Melbostad bij Diesel

5. De

modeafdeling van de KASK in Antwerpen bestaat vijftig jaar. Natuurlijk hoort daar een verjaardagscadeau bij: een fotoserie met de naam Antwerp Icons. Het MoMu Antwerpen vroeg oud-studenten van de modeafdeling, waaronder A.F. Vandevorst, Martin Margiela en Dries van Noten, het meest iconische stuk uit hun collectiearchief te selecteren. Daarna gaf Dirk Van Saene, nog een alumnus én een van de Antwerpen Zes, hieraan zijn eigen interpretatie, in een styling met bedrukte bodysuits.
Happy Birthday Dear Academie

6. Ook modelabel Ben Sherman bestaat in 2013 vijftig jaar. Om dit te vieren nodigt het label verschillende iconen van de afgelopen vijf decennia uit om een shirt te ontwerpen. Het gaat om de Engelse kunstenaar Peter Blake, zanger en gitarist Bernard Sumner, Jarvis Cocker van de band Pulp, kunstenaarsduo Jake & Dinos (de Chapman Brothers) en Roger Daltrey van The Who. De opbrengst gaat naar een goed doel, het Teenage Cancer Trust.
Ben Sherman voor het goede doel

7. Modehuis Versace maakt zich op voor een beursgang binnen nu en vijf jaar. Op dit moment is de familie Versace eigenaar van het modehuis. Creatief directeur Donatella Versace heeft 20 procent van de aandelen, broer Santo 30 procent en dochter Allegra, nicht van oprichter Gianni Versace, 50 procent. Om een uitbreiding naar Azië te financieren, zal de familie een minderheidsbelang verkopen.
Versace beursgang binnen vijf jaar

8. Esprit sluit het gebroken boekjaar 2012-2013 met een verlies van 408,9 miljoen euro. Het modelabel geeft de schuld aan de eerdere beslissing om alle Esprit-winkels in de Verenigde Staten te sluiten. Om het komende boekjaar tot betere resultaten te komen wil Esprit modischer collecties uitbrengen en deze met meer “concurrerende” prijzen in de winkels hangen. Ook wil het bedrijf het net nieuwe winkelconcept, dat de naam Lighthouse draagt, in meer filialen toepassen.
408 miljoen euro verlies voor Esprit in 2013

9. Het luxeconcern Kering (tot juni dit jaar PPR) neemt een minderheidsbelang in modelabel Altuzarra. Met de opbrengst van de verkoop gaat Altuzarra de lancering van een accessoirelijn financieren. De oprichter van het label, de jonge Frans-Amerikaanse ontwerper Joseph Altuzarra, en zijn familie houden een meerderheidsbelang, maar van hoeveel procent precies is niet bekend gemaakt.
Kering neemt minderheidsbelang in Altuzarra

10. Na twaalf weken stopt Primark de tijdelijke samenwerking met Asos. De modeketen ging een trial aan met de internationale webshop, maar besluit na de testperiode dat het geen winst kan maken met onlineverkoop. De extra kosten die met een webshop worden gemaakt, zoals voor het verzenden, zijn vrijwel gelijk aan de winst op de verkochte items.
Primark stopt verkoop via Asos

 

2013
best gelezen artikelen
overzicht
Top 10