• Home
  • V1
  • Columns
  • Coco Chanel beschuldigd van nazi-sympathieën

Coco Chanel beschuldigd van nazi-sympathieën

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

In zijn biografie van Coco Chanel (1883-1971) beweert

auteur Hal Vaughn dat het beroemde Franse mode-icoon tijdens de Tweede Wereldoorlog spioneerde voor de nazi's. Het huis Chanel noemt de beschuldigingen ongegrond.

In 'Sleeping with the enemy, Coco Chanel’s secret war' stelt Vaughan dat Gabrielle Chanel in 1940 gerekruteerd werd door de Duitse inlichtingendienst. Zij had verhouding met de Duitse baron Hans Günther von Dincklage. In eerdere biografieën werd Dincklage beschreven als een ongevaarlijke playboy, maar volgens Vaughan klopt dat beeld niet. De auteur stelt dat Coco Chanel via haar minnaar bij de Duitse geheime dienst terechtkwam en dat ze spionageopdrachten kreeg.

Het modehuis laat weten dat "zij tijdens de oorlog een liefdesrelatie had met een Duitse aristocraat (...), ook al had baron Von Dincklage een Engelse moeder en kende zij hem voor het uitbreken van de oorlog al". Over het vermeende antisemitisme van Coco Chanel vraagt het huis Chanel zich af of zij "relaties zou hebben aangeknoopt met de eigenaarsfamilie, of Joden tot haar goede vrienden en zakenpartners zou hebben gerekend, zoals de familie Rothschild, de fotograaf Irving Penn of de bekende Franse schrijver Joseph Kessel, mocht dat echt haar houding zijn geweest".

Justitie in Frankrijk heeft vlak na de oorlog geprobeerd een zaak tegen Chanel aan te spannen, maar dat is niet gelukt. Volgens Vaughan heeft Chanel haar reputatie gered door oorlogsmisdadiger Schellenberg om te kopen, zodat haar naam niet in zijn memoires zou worden genoemd.

Hal Vaughan - In bed met de vijand, Coco Chanels geheime oorlog - Contact - ISBN 978 90 254 3594 3Chanel
Coco Chanel