• Home
  • V1
  • Columns
  • Coolen over China - Broers en zussen

Coolen over China - Broers en zussen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Columns

Bent u wel eens in China geweest? Dan bent u zeker ‘overvallen’

door het gegeven dat iedere Chinees wel heel veel zussen, broers, ooms en tantes heeft; een echte grote familie.

Zo werd ik in Ningbo voorgesteld aan de familie van een nieuwe werknemer die nu mijn vestigingspartner aldaar is. Ik had al vernomen dat hij een grote familie heeft. Hij had het dus veelal over de successen van zijn vele broers, zussen, ooms en tantes.

Tijdens

een diner werd ik aan iedereen voorgesteld. Opvallend was de volgorde en de tafel waaraan ik zat; hier zaten verder alleen zijn ouders en hijzelf. Het viel me op dat alle ‘broers’ en ‘zussen’ bij zijn ooms en tantes aan tafel zaten. Het verbaasde mij, maar ik heb het toen laten rusten en besloot op een later moment navraag te doen. In China heb je toch een één-kind-beleid. Hoe kan dat nou, zoveel broers en zussen en waarom zijn de ooms en tantes kinderloos? Wat blijkt, u raadt het al, het zijn geen echte broers en zussen, maar neefjes en nichtjes.

Dat is toch raar, iemand een broer of zus noemen terwijl dat niet zo is? In China lopen de benamingen van familieleden (en vrienden) voor een westerling als een wirwar door elkaar. De logica hierachter: familiebenamingen zijn op basis van gevoel en relatie, die in de praktijk zijn ontstaan. Ook zijn benamingen heel ingewikkeld, omdat iedere positie in de familie een andere term heeft. Zelfs Chinezen vinden dat lastig uit elkaar te houden.

Een eenvoudig voorbeeld is dat ouders, je broer of je zus normaal gesproken de mensen zijn bij wie je je hart kunt luchten, waarop je kunt bouwen en die je als geen ander kent. Dit geldt ook voor de sterke familiebanden. Chinese kinderen trekken echter ook heel veel met hun neefjes en nichtjes op, waardoor ook deze banden erg sterk zijn en al snel broers en zussen worden genoemd.

Maar stel, je bent geen familie en heel goed bevriend met iemand die je al vanaf de kleuterschool of uit je studententijd kent. In China noem je hem of haar ook je broer of zus. Logisch toch?!

Dit is deel 1 over familiebanden in China

Ties Coolen

Email: tiescoolen@coolenchina.com
Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/tiescoolen


Ties Coolen is ondernemer. Zijn bedrijf Coolen China (en Quality Control China) richt zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties in China voor westerse ondernemers in diverse sectoren, van bouwmaterialen en diervoeding tot interieurartikelen en kleding. Iedere maand beschrijft hij voor FashionUnited wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.

Coolen China