• Home
  • V1
  • Columns
  • Coolen over China: Chinees Nieuwjaar met Surinaamse Sushi

Coolen over China: Chinees Nieuwjaar met Surinaamse Sushi

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Columns

Begin dit jaar -vóór het Chinese Nieuwjaar (CNY)- hadden we een China trip voor de boeg.

De onrust vóór het CNY is dan al goed te merken. Rond deze periode komt geheel China in beweging om traditiegetrouw naar hun geboortedorp af te reizen. Gezien velen werken aan de oostkust en in het Zuiden, maar geboren zijn in de binnenlanden, kunt u zich voorstellen dat deze volksverhuizing een grote uitdaging is om alles goed te laten verlopen.

Ov

erigens blijft een gedeelte na deze reis thuis of gaat ergens anders aan het werken, waardoor het voor vele fabrieken onduidelijk blijft wie er wel of niet terugkomt. Hierdoor dienen nieuwe mensen aangenomen te worden. Deze mensen dienen opgeleid te worden tot vakbekwame werknemers. Tot die tijd hebben wij extra veel werk aan de winkel om alles goed te inspecteren, juist na deze periode sluipen “defecten” er snel in.

Dus doen we er verstandig aan voorafgaand aan CNY een aantal fabrieken te bezoeken, zodat er een goede start en de juiste aandacht voor onze producten is; ook na CNY.

De gewoonte is dat ik meestal naar de sushibar op Schiphol ga voor een lekkere lichte maaltijd, alvorens de reis van 10 tot 12 uur van start gaat. Helaas was de sushibar enige tijd gesloten, maar sinds kort weer geopend. Mijn routine, om vooraf sushi te eten, blijkt bij meerdere personen populair te zijn.

Een vrolijke globetrotter kwam met open armen aanwandelen, opgewekt sprak hij zijn genoegen uit dat hij weer heerlijke sushi kon eten, dit netjes in het Engels. Echter het vers bereiden a la carte wordt niet meer gedaan, de bakjes uit de vitrine zijn de enige optie volgens de man met het grote mes, in het Nederlands. Deze vrolijke man was enigszins verbaasd dat hij in het Nederlands werd beantwoord. Stug bleef hij volhouden en vulde elke zin aan met: “Hey chef, doe niet zo flauw”. De vrolijke man deelde mede dat hij veel in China kwam en dat ze daar meer flexibel zijn.

Al doende kreeg hij zijn sushi…. in een bakje, vers erin gelegd, dat dan weer wel. Vervolgens volgde er een komisch tafereel. Vrolijke man vroeg: “Hey chef, bedankt hè! Trouwens komt u uit China of Japan?” Chef met het mes antwoordde: “Ehhh…. ik kom uit Suriname!”

Ondanks dit komische tafereel vanwege het antwoord kan de vraagstelling toch redelijk gevoelig liggen als dit een Chinees wordt gevraagd. Als wij de vraag krijgen: “Komt u uit Nederland of Duitsland?” Dan is het antwoord volmondig: “Nederland!” Ergens raakt het ons, dat die vergelijking wordt gemaakt. Datzelfde gevoel is er ook bij Chinezen; ze willen niet vergeleken worden met Japanners, integendeel zelfs!

Het Chinese nieuwe jaar is weer begonnen. Ik wens u een goed jaar van het paard toe en mocht u op Schiphol komen, probeer dan eens die heerlijke Japanse sushi van de Surinamer, niet te vergissen met een Chinees!



Ties Coolen is ondernemer. Zijn bedrijf Coolen China (en Quality Control China) richt zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties in China voor westerse ondernemers in diverse sectoren, van bouwmaterialen en diervoeding tot interieurartikelen en kleding. Iedere maand beschrijft hij voor FashionUnited wat hij de afgelopen 10 jaar zakelijk en privé heeft meegemaakt in China.

Coolen China