Coolen over China - Pas op voor Chinese chauffeurs!
bezig met laden...
Internationaal zakendoen gaat altijd gepaard met veel reizen.
In China houdt dat in dat wij gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Op rang van comfort staat bij mij de moderne nieuwe trein met stip op nummer één. Vooral de ‘Soft Seat’ alias ‘First Class’ is voorzien van alle gemakken. Deze treinen zijn snel, rijden op tijd en zijn van alle comfort voorzien om te werken of van het landschap te genieten en het personeel is vriendelijk en gemanierd.H
Het comfort met busreizen is afhankelijk van de chauffeur, type busreizigers en hygiëne. De meeste chauffeurs kijken nergens naar; te hard over drempels, vol op de rem trappen, tijdens de rit een sigaret roken, zo nu een dan een raampje openen om een fluim naar buiten te spugen en met een beetje geluk waait deze niet terug de bus in. Gek genoeg wen ik aan de rijstijl en de ongemakken van de chauffeurs.
Waar ik totaal niet aan kan wennen is de luidspreker boven mijn hoofd met snoeiharde Chinese muziek of het geluid van een foute Chinese vechtfilm, die in de bus wordt afgespeeld. Wat te denken van de rampzalige kleine stoelen en de stoel voor je, die altijd kapot is en dus tegen de knieën aanzit. Het wordt helemaal feest als de vette haarplekken op het raam je uitzicht belemmeren en met nog meer pech is het ventilatiesysteem kapot en zit je naast iemand die van een kippenvoet zit te smikkelen. Als deze medepassagier dan ook nog last heeft van winderigheid, terwijl hij zijn nagels aan het knippen is, dan is het heimwee naar die fabrieksbedrijfsauto groot.
Natuurlijk ideaal zo’n bedrijfswagen, mits met een goede chauffeur. Leveranciers zijn gastvrij en vooral slim om een chauffeur met auto de gehele dag ter beschikking te stellen. Op deze wijze weten ze dan ook meteen het reisschema van de bezoeker en welke fabrieken nog meer worden bezocht.
Chauffeurs van een auto in China zijn dan ook iedere keer een verrassing en een beleving. Met een beetje geluk tref ik een oud-militair als chauffeur. Die zijn zeer behendig, correct en houden rekening met de passagier. Veelal hebben deze chauffeurs ook overheidsmensen gereden, dus zij weten hoe ze moeten rijden en hun passagiers moeten dienen.
Hebben we pech, dan treffen we een wat jongere chauffeur, die meestal ‘goed’ gekleed is, licht arrogant en voor geen meter kan rijden. Vooral het optrekken, remmen, verkeerd schakelen en de gaat-net-goed inhaalmanoeuvres geven je doodsangsten. Er is echter geen medepassagier die je afleiding biedt met het knagen aan een kippenvoet.
De lichte arrogantie, zelfverzekerdheid, het ‘goed’ geklede, die bevestigende knikjes naar fabriekseigenaar en het aanschuiven tijdens de lunch hebben mij wakker geschud. Wat blijkt, deze ‘jongens’ zijn vaak familieleden van de directie. Ze spreken veelal ook Engels, maar dat zullen ze goed verbergen. Dit ‘ere’ baantje is meestal alleen voor familieleden bestemd die het dichtst bij de directie staan. In China is geen band zo sterk als familie.
Eenmaal klaar met de lunch, zittend in de auto, is er geen gelegenheid opgelucht adem te halen of om een onderhandeling met je collega uitgebreid na te bespreken; uw chauffeur heeft de oren en ogen van de fabrieksdirectie. Het geluk is dat zijn rijstijl zal afleiden; u bent dubbel gewaarschuwd! Fijne reis!
Ties Coolen
Email: tiescoolen@coolenchina.com
Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/tiescoolen