• Home
  • V1
  • Columns
  • Economie krimpt, koopkracht stijgt

Economie krimpt, koopkracht stijgt

17 feb. 2009

De Nederlandse economie krimpt fors, de werkloosheid stijgt, maar voor mensen die hun

baan weten te behouden zit het in 2009 wel snor want hun koopkracht stijgt gemiddeld met 2,25 procent. Dat blijkt uit voorlopige ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag heeft gepubliceerd. In 2010 blijft de koopkracht van consumenten waarschijnlijk gelijk. De koopkracht stijgt mede dankzij de dalende olieprijs.

Het is voor het eerst dat het CPB dergelijke voorlopige cijfers bekendmaakt. Volgende maand worden de definitieve cijfers gepubliceerd in het jaarlijkse Centraal Economisch Plan. Het rekenbureau publiceert deze gegevens in verband met de bijzondere omstandigheden en de economische crisis. Zij worden door het kabinet gebruikt bij de voorbereiding van crisismaatregelen.

De krimp die het CPB nu voor de Nederlandse economie heeft berekend is ongekend diep. Uit de cijfers blijkt een negatieve groei voor 2009 van 3,5 procent. De werkloosheid zal dit jaar oplopen tot 425.000 personen (5,5 procent van de beroepsbevolking) en 675.000 volgend jaar (8,75 procent). Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw heeft Nederland niet zo'n diepe recessie doorgemaakt. Bij de laatste economische crisis in de jaren 80 kromp de economie 1,2 procent.