Een tas kan altijd - Bedrijfsprofiel Smaak
Door FashionUnited
bezig met laden...
Het verhaal van Smaak Amsterdam is het bekende verhaal
van een slimme ondernemer die een gat ziet in een overvolle markt. Sinds kort wordt het tassenmerk niet meer uit voorraad maar op voororder verkocht.Ik heb er een boel vriendinnen bijgekregen sinds ik dit doe
“Als je geen passie hebt voor een product, bereik je niets. Dan maakt het niet uit of je een achtergrond in de mode hebt of niet. Je moet het leuk vinden, dan lukt het best. Of het nu om tassen gaat of om vuilniszakken. En ik vind tassen toevallig erg leuk.” Aan het woord is André Grundmann van tassenmerk Smaak Amsterdam. Grundmann liet zes jaar geleden het Limburgse Venlo achter zich en kwam naar de hoofdstad. De oud-horecaondernemer huurde een pand aan de Leliegracht en begon daar damesmodezaak ‘Smaak’. Sinds een jaar heeft hij met Smaak Amsterdam een eigen tassenmerk met inmiddels zo’n honderdvijftig verkooppunten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Japan en een agent in België. Ook zijn er een webshop en een eigen brandstore annex showroom op de Prinsenstraat. “Maar denk niet dat het allemaal vanzelf is gegaan.” Grundmann zit deze donderdagochtend zelf in de winkel. Hij vertelt enthousiast over zijn bedrijf en passie voor damestassen en helpt met dezelfde vrolijke bevlogenheid klanten in de zaak. “Die komt wel terug,” zegt hij overtuigt, wanneer een dame zónder nieuwe tas het pand verlaat.
Het verhaal van Smaak Amsterdam is het bekende verhaal van een slimme ondernemer die een gat ziet in een overvolle markt. “Voor de winkel was ik op zoek naar een modieus en betaalbaar tassenmerk. Aantrekkelijke leren damestassen voor onder de tweehonderd euro winkelverkoop. Ik kon het hier niet vinden.” Grundmann zocht in Hongkong en vond daar een tassenmerk met een Italiaans klinkende naam, dat wel aan zijn voorwaarden voldeed. Terug in Nederland bleken de modieuze tassen niet alleen in zijn eigen winkel een succes. “Al snel kreeg ik aanvragen van andere winkels zoals Raak en later De Bijenkorf.” Grundmann kocht meer tassen in en ging die doorverkopen. Dankzij de aantrekkelijke marge een rendabele handel. Het liep zo goed dat het Chinese moederbedrijf de Nederlandse vertegenwoordiger buiten spel zette om de distributie in eigen hand te nemen. Nog steeds is het merk, behalve in Azië, alleen in Nederland en in België te koop.
André Grundmann besloot zelf een tassenmerk te starten. “Dat gebeurt me niet nog een keer,” zegt hij. Een fabrikant voor zijn label vond Grundmann in het zuiden van China. “Het is even zoeken, maar inmiddels zijn ook in China fabrikanten te vinden die bereid zijn om kleinere aantallen te produceren.” Samen met de ontwerpafdeling van de fabrikant kwam de eerste collectie tot stand. “Ik weet wat ik mooi vind, welke modellen in welke kleuren het best tot hun recht komen of juist niet. Ik laat zoveel mogelijk uitmonsteren zodat ik nieuwe modellen goed kan beoordelen en precies aanwijzen hoe de afwerking beter moet. Maar patronen tekenen kan ik niet.” Grundmann laat een oranje leren schoudertas zien. “Kijk, hier hebben ze bijvoorbeeld een plastic rits ingezet. Dat vind ik niet mooi, die wordt vervangen. En laatst was dit model – hij toont een grote, geplooide tas – in lichtroze uitgemonsterd, dat was net een groot spekkie. Dat werkt dus niet.”
De eerste collecties werden volledig uit voorraad verkocht. Grundmann huurde een ruimte in het World Fashion Center en een vitrine in de centrale hal van het inkoopcentrum en het liep direct. “In het begin verkoop je het liefst zoveel mogelijk en aan iedereen.” Dat ging goed totdat vorig seizoen De Bijenkorf (weer, red.) langs kwam en de hele voorraad opkocht. De volgende collectie op voororder gaan verkopen, werd zo een logische stap. De komende zomercollectie bestaat uit twaalf bestsellers van voorgaande seizoenen die Grundmann opnieuw heeft uitgebracht. “In nieuwe kleuren en mooier leer.” Tevens heeft hij grote portemonnees en kleine etuitjes toegevoegd, in meer dan vijftien kleuren. Leuke cadeautjes en goede bijverkoop voor winkeliers. Volgens Elly Zonneveld van multibrand store 013 in Delft zijn ze niet aan te slepen. “Ik heb net weer nieuwe voorraad besteld.” De zomercollectie voor 2012 is de eerste collectie die op voororder wordt verkocht. Nu wordt ook een minimum orderbedrag gehanteerd. “Het werkt alleen als je een goed beeld neerzet. Dus een aantal modellen in meerdere kleuren.” Van voorraad naar voororder betekent een ommekeer in de bedrijfsvoering. “Voor het eerst moet ik de volledige productie voorfinancieren.” Grundmann toont een leuk nieuw modelletje dat hij graag - “mits de bank meewerkt” - voor de feestdagen zou laten maken. Ondertussen verkoopt hij in zijn eigen winkel en de webshop vijftig tot zestig tassen per week, waardoor de cashflow op pijl blijft.
“Vrouwen zijn gek op tassen, schoenen en zonnebrillen. Een jurkje moet passen, een tas kan altijd. Daarbij wordt op kleding toch vaak bezuinigd. Voor een tas wil men best iets meer betalen, want die gebruik je vaker en gaat langer mee. Daarom vind ik het zulke leuke handel.” Ook leuk: wat je met goede PR allemaal kunt doen. Smaak heeft een Facebook-pagina en wordt geregeld ‘geliked’. Grundmann: “Ik kreeg een keer een aanvraag van modetijdschrift Elle en heb toen onder meer een rugzakje opgestuurd dat niet zo goed liep. De styliste van Elle gebruikte het in een modeproductie voor het blad en vervolgens was dat rugzakje in no-time uitverkocht.”
In Nederland zit Smaak met tachtig verkooppunten bijna aan de top. Wel zou de eigenaar graag nog een paar eigen winkels openen in Utrecht bijvoorbeeld en in Maastricht. Verder lonkt het buitenland. Er is een nieuwe agent in België van wie hij veel verwacht; Duitsland is interessant. “Maar ik doe alles stap voor stap. Ik wil de tijd nemen om het merk op te bouwen, voor de lange termijn.”
Elly Zonneveld is eigenaresse van ‘013’ een multibrand in Delft. “Ik weet het nog precies. De agent van het merk Edith & Ella had een tas van Smaak bij zich en ik vond ‘m meteen prachtig. Ik heb contact opgenomen met André en een paar modellen ingekocht. Het was direct een groot succes. De prijs is goed, de kwaliteit is goed. Mijn klanten vinden het geweldig. Het begon als leuke bijverkoop, maar nu komen mensen speciaal voor Smaak naar de winkel. De portemonnees en etuis zijn ook niet aan te slepen. Onlangs heb ik een nieuwe order geplaatst. Na drie dagen heb ik die verdubbeld. Ik vind de samenwerking met André ook heel prettig. Laatst had ik een klant die dolgraag een model in het rood wilde hebben, maar die had ik niet meer. André is gaan zoeken en vond er nog een in zijn eigen winkel. Mijn klant was er dolblij mee.”
“Ik kwam Smaak tegen op de GDS in Düsseldorf,” vertelt Marjon Snieders, eigenaresse van de gelijknamige schoenenwinkels in Weert, Roermond en Bergeijk. “Ik ben langs de stand gelopen en meteen weer teruggegaan. Ik vond het er zó goed uitzien.” Snieders verkocht al tassen van diverse merken, maar zag nog ruimte voor een nieuw betaalbaar label. “Ik heb het ingekocht, direct in de winkel gezet en het liep meteen goed. De prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend en het is fijn verkopen als het prijskaartje meevalt. Bovendien hebben de tassen van Smaak een rits en dat willen Nederlandse vrouwen graag. Dat ze nu met een nieuwe collectie en kleuren komen, vind ik heel belangrijk. Je wilt toch steeds iets nieuws in de zaak.”
Dit artikel is gepubliceerd in FashionUnited vakblad nummer 6 van 2011