• Home
  • V1
  • Columns
  • Exposite McQueen: economie boost

Exposite McQueen: economie boost

15 sep. 2011

De tentoonstelling 'Alexander McQueen: Savage Beauty' over de vorig jaar overleden

modeontwerper, heeft de stad New York zo'n 900 miljoen dollar opgebracht aan uitgaven door toeristen. Dat blijkt uit een enquête die het Metropolitan Museum hield onder haar bezoekers.

De meeste bezoekers van de tentoonstelling kwamen van buiten New York en besteedden gemiddeld bijna 1000 dollar per persoon aan overnachting, eten, bezienswaardigheden, entertainment en winkelen. Van de bezoekers gaf 42 procent aan speciaal voor de tentoonstelling over de modeontwerper te komen, of het in ieder geval als een motiverende factor had ervaren om een bezoek aan de stad te brengen. In totaal trok 'Alexander McQueen: Savage Beauty' tussen 4 mei en 7 augustus 2011 661.509 bezoekers.

Volgens Darryl Warren geven de resultaten uit de enquête een extra reden om van de tentoonstelling een reizende expositie te maken. Samen met zelfstandig ontwerper Selena Marie Norris begon Warren een petitie op Change.org, die inmiddels meer dan duizend keer is ondertekend. Norris zegt in een persbericht: "Waarom zouden we de rijkdom van Savage Beauty niet delen? Het is een bewijs van de genialiteit en schoonheid van het werk van Alexander McQueen. Èn de expositie helpt steden bij economische groei."

Het museum in New York liet echter weten dat het niet heel waarschijnlijk is dat de tentoonstelling echt over de wereld gaat reizen, aangezien veel kledingstukken in bruikleen zijn, en dienen te worden terug te geven aan de eigenaar.

Eind vorige maand bevestigde modehuis Alexander McQueen in gesprek te zijn met musea in Londen, om de tentoonstelling naar de Britse stad te halen. "Maar er staat nog niets vast," meldde een woordvoerder aan de Britse krant the Independent.

Ook Melanie Rickey, modejournalist van de Britse Grazia, startte met een online petitie. Tegen the Independent zei ze: "McQueen kwam uit Londen en zijn ontwerpen zijn geïnspireerd door de stad."


ALEXANDER MCQUEEN
Metropolitan Museum
Savage Beauty