• Home
  • V1
  • Columns
  • Franse SMCP Group in de etalage?

Franse SMCP Group in de etalage?

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De SMCP Group, bekend van de merken Sandro, Maje en Claudie Pierlot, staat te koop. Dat

meldt het Franse weekblad 'Le Journal du Dimanche' op basis van anonieme bronnen. Zakenbanken J.P. Morgan en Edmond de Rothschild zouden zijn aangetrokken om het verkoopproces van de SMCP Group te begeleiden. Het bedrijf heeft niet gereageerd.

Investeringsmaatschappijen L Capital (LVMH en de Groupe Arnault) en Florac namen twee jaar geleden een meerderheidsbelang van 51 procent in de modegroep. De overgebleven 49 procent bleef eigendom van de oprichtsters - en tevens zussen - Evelyne Chétrite (Sandro) en Judith Milgron (Maje) en van de managers Frédéric Biousse en Élie Kouby.

De SMCP Group heeft de afgelopen twee jaar een explosieve groei doorgemaakt. In 2011 steeg de omzet met 40 procent naar 303 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 50 miljoen. Voor 2014 wordt een omzetcijfer van 500 miljoen euro verwacht. De vraagprijs wordt geschat op twaalf keer de bedrijfskasstroom (Ebita).

Sandro is de grootste omzetmaker van de groep. Het merk werd in 1989 opgericht. In 2004 zette oprichtster Evelyne Chétrite de groothandel vrij drastisch stop en werd het bedrijf omgevormd tot retailmerk. Volgens Chétrite een noodzakelijke stap om te kunnen concurreren met buitenlandse ketens zoals H&M en Zara. Het bleek een gouden greep. Sandro opende in razend tempo eigen winkels en ging in 2008 in Groot Brittannië van start. De omzet steeg van 15 miljoen euro in 2007 naar 110 miljoen in 2010 en 200 miljoen in 2011.

Maje dateert uit 1998 en werd opgericht door de jongere zus van Chétrite. Sandro en Maje tellen samen nu zo'n vijfhonderd verkooppunten wereldwijd. De oprichting van de SMCP Group dateert uit 2009. Daarin werd ook Claudie Pierlot opgenomen - de 'CP' in de naam - een merk dat de zussen overnamen na het overlijden van de oprichtster en naamgeefster datzelfde jaar.

Sandro en Maje hebben winkels in Antwerpen en Brussel. Sinds begin deze maand zijn de merken ook te koop bij warenhuis de Bijenkorf in Amsterdam.

Claudie Pierlot
Maje
Sandro
SMCP Group