• Home
  • V1
  • Columns
  • Greenpeace: Sportmerken lozen giftige stoffen

Greenpeace: Sportmerken lozen giftige stoffen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Sportmerken als Puma, Nike en Adidas vervuilen de

Chinese rivieren. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace, naar aanleiding van een onderzoek in de Chinese textielindustrie. De organisatie roept kledingketens op om hogere normen te hanteren tijdens de productie.

De Blauwe Rivier en Parelrivier in China zijn ernstig vervuild. Greenpeace deed een jaar lang onderzoek en kwam tot de conclusie dat productiecentra giftige stoffen lozen in het water. Het gaat om de centra Youngor en Well Dyeing Factory. Zij zouden onder andere nonylphenol dumpen; een hormoonverstorende stof die zich ophoopt in de voedselketen. Ook trof Greenpeace stoffen aan die de lever en de spermaproductie aantasten. De substanties zijn iligaal in de Europese Unie, maar niet in China.

Nike, Adidas, Puma, H&M en Lacoste doen zaken met Youngor. Sportmerken Adidas en Puma laten echter weten geen stoffen te produceren in de fabriek. Ze zouden enkel naaiwerk hebben besteld en dus geen invloed hebben op de vervuiling. H&M benadrukt zaken te doen met een onderdeel van Youngor dat niet betrokken was bij het vervuil-incident.

Adidas
China
Greenpeace
Milieu
Nike
Puma
vervuiling