• Home
  • V1
  • Columns
  • Hema reorganiseert

Hema reorganiseert

10 nov 2009

De Nederlandse warenhuisketen Hema wil zijn winkels goedkoper en efficiënter inrichten. Hema zegt dat er

geen gedwongen ontslagen zullen vallen, maar op korte termijn zal de reorganisatie gevolgen hebben voor honderden medewerkers.

Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten is dan ook niet blij met de plannen. Hij verwacht dat de reorganisatie tot gevolg zal hebben dat een groot aantal werknemers er in functie en loon op achteruit zullen gaan, of dat de functie helemaal of gedeeltelijk vervalt. Winkelpersoneel krijgt er andere taken bij, zoals administratie, verwerking van goederen en schoonmaak. Ook moeten veel mensen in andere filialen gaan werken in een andere plaats.

De bond heeft woensdag een gesprek met de Hema-directie over de reorganisatie. "Ik wil zekerheid en duidelijkheid voor het personeel krijgen", zegt Van der Ploeg. Ook wil Van der Ploeg afspraken maken over de maximale reistijd die een werknemer naar een nieuwe werkplek zou moeten reizen. Het concern heeft de vakbonden genegeerd, zegt Van der Ploeg. "De bedrijfscultuur is totaal veranderd. Er is een gigantische verzakelijking en verharding aan de gang."
HEMA