• Home
  • V1
  • Columns
  • Inditex sluit 61 winkels in Spanje

Inditex sluit 61 winkels in Spanje

bezig met laden...

Het Spaanse retailconcern Inditex heeft afgelopen jaar in eigen land 61 winkels gesloten. Hoewel het totale

winkeloppervlak van het moederbedrijf van onder meer Zara en Massimo Dutti in 2013 met 4 procent is toegenomen, gingen in Spanje meerdere filialen dicht.

Volgens The Economista.es had Inditex begin vorig jaar 1930 winkels in eigen land. In oktober was dat aantal teruggebracht tot 1869. Dat is minder dan het aantal winkels dat Inditex aan het begin van de economische crisis - in 2008 - in Spanje had.

Hoofdreden voor de winkelkrimp is de economische malaise en de teruggelopen omzet bij winkels in Spanje. Van de Zara-formule zijn de meeste winkels gesloten, in totaal 39. Inditex heeft met name de gespecialiseerde zaken gesloten zoals bijvoorbeeld winkels waar alleen heren- of kinderkleding van Zara werd verkocht en die lijnen in andere filialen bij de damesmode ondergebracht.

Tegenover de sluiting staat een groei van het vloeroppervlak in bestaande winkels zowel in Spanje als elders. Een voorbeeld is het Zara-filiaal aan de Kalverstraat in Amsterdam dat in oktober heropend werd. Na een drie maanden durende verbouwing is het verkoopoppervlak van de zaak verdubbeld.

Crisis
Inditex
Zara
Scroll down to read more