• Home
  • V1
  • Columns
  • Jacob Kok maakt fictieve collectie

Jacob Kok maakt fictieve collectie

5 apr. 2012

De Nederlandse modeontwerper Jacob Kok gaat, zoals hij het zelf noemt, 'het modesysteem

omgooien'. Nieuw werk gaat hij in eerste instantie fictief presenteren. "Ik wil mijn ideeën testen op animo alvorens te besluiten ze te produceren en te koop aan te bieden."

Het project is wel uit nood geboren, zo geeft hij toe in een persbericht. Want het schort hem vooral aan geld voor kostbare modeshows. Omdat hij jarenlang animaties heeft gemaakt, besloot hij de mode-items digitaal te houden; mode van pixels in plaats van gemaakt van stof.

Uiteindelijk wil Kok - afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en vooral bekend als winnaar van het tv-programma Project Catwalk - zijn kledingstukken wel laten produceren. Daar zoekt hij nog geld voor. "Daarom ga ik het systeem even omgooien en kunnen mensen de kleding van te voren afrekenen, zodat ik het productieproces kan bekostigen," zo zegt hij. Het gaat dus om crowdfunding. Wie wil kan via de website Voordekunst.nl Kok sponsoren met een klein of groter bedrag.

Meedenken over de collectie kan ook. Alleen het thema staat vast: het einde van de wereld. Kok: "Omdat mode met de seizoenen altijd vooruit kijkt hebben we dit seizoen wel iets heel interessants. Op 21 December 2012 eindigt de Maya kalender. Er zijn eindeloos veel theorieën over wat er dan gebeurt dus ik heb genoeg materiaal in handen om er wat moois van te maken." Kok roept iedereen op foto's van hun visie op het einde van de wereld in te sturen, hij verwerkt dat vervolgens in de prints.