• Home
  • V1
  • Columns
  • Kledingmerk Gaastra stopt met verkoop van bont

Kledingmerk Gaastra stopt met verkoop van bont

8 sep. 2014

Kledingmerk Gaastra laat in een verklaring weten te stoppen met de verkoop van bont. Het bedrijf zal overstappen op imitatiebont

en vanaf de herfst-/wintercollectie 2014 geen echt bont meer gebruiken.

Gaastra laat weten: "Per ingang van de nieuwe collectie kan Gaastra garanderen geen bont meer op de markt aan te bieden. Hiermee speelt Gaastra in op de behoefte en aanvaardbaarheid op de Nederlandse markt." De Bont voor Dieren protesteerde al enige tijd tegen het bontgebruik van Gaastra, dat onder andere jassen met kragen van wasbeerhond verkocht.

Gaastra liet eerder dit jaar nog weten bont te blijven gebruiken, om de internationale concurrentiepositie niet in gevaar te brengen. Moederbedrijf McGregor tekende in het voorjaar echter al de Bontverklaring van de dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. Deze werd eerder al ondertekend door Zara, Zalando Nederland en Wehkamp.nl.

McGregor verklaarde in het voorjaar zich hard te willen maken voor een importverbod op bont. Jan Paul ten Hoopen, algemeen directeur van McGregor verklaarde toen: “McGregor werkt graag mee aan het realiseren van een gelijk speelveld, wat alleen bereikt kan worden als de overheid op grotere schaal actie onderneemt. Wij willen graag verantwoord ondernemen en er is een goede ontwikkeling omtrent imitatiebont.” De Bont voor Dieren pleit in het Europees parlement voor een importverbod op bont, maar laat weten dat bedrijven ook zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen wat verantwoord en diervriendelijk ondernemen betreft.