• Home
  • V1
  • Columns
  • Knapen steunt verduurzaming textielindustrie Bangladesh

Knapen steunt verduurzaming textielindustrie Bangladesh

bezig met laden...

Demissionair staatssecretaris Ben Knapen van Europese

Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en modebedrijven als G-Star, Esprit, Primark, New Look, Levi Strauss & Co, C&A, H&M en WE hebben gisteren in Bangladesh een intentieverklaring ondertekend met maatschappelijke organisaties voor schonere en veiligere productiemethoden in de textielindustrie.

De partijen gaan de kleding- en textielindustrie in Bangladesh helpen om met minder water, energie en chemicaliën te produceren en te investeren in nieuwe technologieën, waardoor duurzamer met water wordt omgegaan. Op dit moment komt bij de productie van textiel 56 miljoen ton afvalwater vrij, waarvan de vervuiling zorgt voor ziektes en een terugloop van de visstand.

De Nederlandse overheid en de private sector zullen in gelijke mate bijdragen aan het project. Volgens het Ministerie van Buitenlandse zaken gaat het om een bedrag van ‘enkele miljoenen euro’s voor een periode van drie jaar. De modebedrijven vertegenwoordigen ongeveer 40 procent van de Europese textielmarkt en en willen met zo’n 200 Bengaalse fabrieken gaan samenwerken.

“Een schonere textielindustrie met duurzaam gebruik van water is van groot belang voor de industrie maar vooral ook voor de Bengaalse bevolking zelf,” aldus Knapen in een reactie. “Het is mooi dat Nederland hier een makelaarsfunctie heeft kunnen vervullen tussen alle betrokkenen.”

Volgens Solidaridad, een non-profit organisatie die armoede bestrijdt in ontwikkelingslanden door duurzame en eerlijke handel te stimuleren, is het erg belangrijk dat kledingmerken en de lokale sector zich hebben uitgesproken voor een betere en schonere textielsector in Bangladesh. “Alleen met een gezamenlijke aanpak, waarin alle partijen samenwerken, kunnen we een verschil maken,” aldus woordvoerder Marieke Weerdesteijn.

Bangladesh is na China de grootste kledingproducent ter wereld. Er zijn 3,5 miljoen mensen werkzaam, waarvan 85 procent vrouw, en de kledingindustrie is verantwoordelijk voor 79 procent van de export. Bangladesh is een van de 15 partnerlanden van Nederland op het terrein van ontwikkelingssamenwerking.

ben knapen
Esprit
G-Star
H&M
Levi's
Ministerie van Buitenlandse Zaken
New Look
Primark
Solidaridad
Wewewe
Scroll down to read more