• Home
  • V1
  • Columns
  • Legendarische filmkostuums in V&A

Legendarische filmkostuums in V&A

29 okt. 2012

In de film rukte Scarlett O'Hara in de salon de gordijnen van het plafond van om

van het groene fluweel een japon te naaien. Het goudgroene koord met kwasten knoopte zij om haar middel. Deze jurk en nog een bordeaurode avondjapon, beide ontworpen door Walter Plunkett, zijn voor omgerekend 23.000 euro gerestaureerd en momenteel te zien in het Londense Victoria & Albert Museum waar zij deel uitmaken van de tentoonstelling 'Hollywood Costume' met in totaal honderd legendarische filmkostuums.

Behalve de kostuums zelfs zijn voor de tentoonstelling ook talloze bijzondere kostuumverhalen opgediept. Zo maakte ontwerper John Bloomfield voor de film Superman in 1978 twintig versies van hetzelfde lycrapak met steeds een andere cape, afhankelijk van de windrichting waarin acteur Christopher Reese moest 'vliegen'. Een ander verhaal gaat over het jasje dat Matt Damon droeg in zijn rol van Jason Bourne in 'The Bourne Identity' (2002). Daarvan werden zelfs 25 exemplaren gemaakt omdat Damon er tijdens actiescenes steeds uitscheurde.

Maar er is ook veel te zien: zoals de jurk van Holly Golightly (Audrey Hepburn) in 'Breakfast at Tiffany's' van de hand van Hubert de Givency (1961); Tony Manero's (John Travolta) witte driedelige pak uit 'Saturday Night Fever' (Patrizia von Brandenstein, 1977) en ook de witte (metro)jurk van 'The girl' (Marilyn Monroe) in 'The Seven Year Itch' ontworpen door William Travilla in 1955.

'Hollywood Costume' loopt tot en met 27 januari 2013.

V&A