• Home
  • V1
  • Columns
  • Meer faillissementen detailhandel

Meer faillissementen detailhandel

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Columns

Het aantal bedrijven in de detailhandel dat failliet ging, was in de maand mei dubbel zo

groot als in dezelfde maand vorig jaar. Hogere inkoopprijzen aan de ene kant en dalende koopkracht van consumenten aan de andere kant, gecombineerd met scherpe onderlinge concurrentie, zetten de marges flink onder druk. De verwachting is dat het aantal faillissementen in de tweede helft van het jaar nog verder zal stijgen, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

De maand mei was extra zwaar, omdat er vakantiegeld moest worden uitbetaald, meldt ING. Het aantal Nederlandse bedrijven dat in die maand gedwongen moest stoppen was 51. Een jaar eerder waren dat nog 27 ondernemingen. In de andere maaden van 2011 bleef het aantal bankroete bedrijven tot nog toe stabiel.

Dirk Mulder, sectorspecialist Handel bij de ING: “Winkeliers willen niet het risico nemen klanten te verliezen en incasseren de hogere kosten, gedeeltelijk, zelf. Ook het groeiende marktaandeel van webshops dwingt hen de prijzen scherp te houden.”

Het Economisch Bureau is niet al te positief over de rest van 2011. De verwachting is dat het aantal faillissementen in de tweede helft van het jaar, door hoge inkoopkosten en aarzelende consumenten, een verdere stijging laat zien. ING noemt de modebranche als een van de industrieën die de rest van het jaar hun best moeten doen om hun hoofd boven water te houden.


Economisch Bureau
Faillissement
ING Bank