• Home
  • V1
  • Columns
  • Miuccia Prada: 'Italiaanse modebranche dreigt tweederangs te worden'

Miuccia Prada: 'Italiaanse modebranche dreigt tweederangs te worden'

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

In een zeldzaam interview

heeft modeontwerpster Miuccia Prada haar bezorgdheid uitgesproken over het grote aantal Italiaanse modebedrijven dat in buitenlandse handen is gekomen. Daarmee refereert ze onder andere aan de recente overname van de Valentino Fashion Group. "Met de verkoop van onze luxemerken aan buitenlanders dreigt de Italiaanse modebranche tweederangs te worden," zegt Prada in La Repubblica. Ze vreest dat gespecialiseerde werknemers van Italiaanse bedrijven worden gereduceerd tot productiemedewerkers. "Als onze merken de grenzen overgaan, komen de reputatie, de glamour, de naam en de besluitvorming in andere handen. Dan worden wij aan ons lot overgelaten en gedegradeerd."

Prada ziet het bewijs voor de degradatie van de Italiaanse modebranche in het vertrek van belangrijke ontwerpers naar Parijs en noemt Raf Simons als voorbeeld. De ontwerper verruilde Jil Sander onlangs voor Christian Dior. Zelf showt ze haar Miu Miu collecties liever in Parijs dan in Milaan. "Italië is minder vitaal, er is minder geld, minder middelen, minder cultuur. Fashion verhuist, op zoek naar de beste omstandigheden."

Ze acht de Italiaanse media medeverantwoordelijk, omdat mode niet serieus genomen wordt en als "frivool" wordt beschouwd, zonder dat rekening wordt gehouden met commerciële aspecten en de werkgelegenheid die de sector biedt. Volgens Prada is Italië wel nog steeds wereldwijd koploper waar het productie betreft.

Italie
Miuccia Prada
Prada