• Home
  • V1
  • Columns
  • Mode niet gebaat bij New Green Deal

Mode niet gebaat bij New Green Deal

bezig met laden...

De modebranche zal nauwelijks baat hebben bij de Green New Deal die is voorgesteld door de FNV en de Stichting Natuur en Milieu aan het kabinet.

Dat zegt communicatiemedewerker Jeroen Winkers van de stichting. De Green New Deal is een 'groen' banenplan dat in Nederland honderdduizend extra banen moet opleveren. De maatregelen zouden een impuls moeten bieden aan de door de recessie getroffen sectoren van de Nederlandse economie.Het kabinet wordt opgeroepen om daar gedurende twee jaar ruim drie miljard euro voor vrij te maken.

"De enige maatregel waar de modebranche baat bij zou kunnen hebben, is het voorstel het btw-tarief op milieuvriendelijke goederen en diensten te verlagen van negentien naar zes procent," vertelt Winkers. "Maar dat zal alleen gelden voor labels die zich hebben aangesloten bij een officieel keurmerk, zoals het Ekokeurmerk."

De overheid laat op dit moment door het Instituut Voor Milieuvraagstukken (IVM) onderzoeken welke goederen en diensten in aanmerking zouden moeten komen voor een verlaagd BTW tarief. In Europa is al eerder gebleken dat er in lidstaten als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk steun is voor een apart BTW tarief voor milieuvriendelijke producten. In het plan pleiten de organisaties er verder voor dat leningen voor consumenten goedkoper worden, zodat ze daarmee hun huis kunnen isoleren en dat de overheid geplande investeringen in de uitbreiding van het openbaar vervoer en windenergie eerder uitvoert.

btw
Milieu
Scroll down to read more