• Home
  • V1
  • Columns
  • Modint praat met Nederlandse en Deense ministers

Modint praat met Nederlandse en Deense ministers

22 mei 2014

Han Bekke, voorzitter van modebrancheorganisatie Modint, is in gesprek gegaan met minister Lilianne Ploumen.

Ook de Deense minister Mogens Jensen was bij het gesprek.

De ontmoeting vond plaats vanwege de initiatieven in beide landen om de modesector te verduurzamen. Voor de situatie in Bangladesh was speciale aandacht.

Volgens Bekke hebben zich inmiddels honderd bedrijven aangesloten bij de werkgroepen die onder begeleiding van MVO Nederland inhoud geven aan de duurzame doelen op het gebied van inkoopbeleid, leefbaar loon, vrijheid van vereniging, veilige werkomgeving en milieu. Dit aantal moet verder omhoog, vindt hij.

De Deense delegatie informeerde over hun eigen nationale plan dat vooral gericht is op productieomstandigheden in Bangladesh. Het Nederlandse plan is breder van opzet doordat het zich op meer onderwerpen en landen richt.

In Nederland werd in juni 2013 het plan van aanpak 'Verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector 1.0' gepresenteerd. Dit plan is door het bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties, vakbonden en de overheid in het leven geroepen, om de sector te verduurzamen en zowel de werkomstandigheden in de mode-industrie als het milieu te verbeteren. Brancheorganisaties Modint, Inretail en VGT zijn de eigenaren van het plan van aanpak en het plan wordt verder uitgewerkt door tien werkgroepen, onder leiding van projectmanager Jolande Sap van MVO Nederland.

MODINT
MVO Nederland