• Home
  • V1
  • Columns
  • Ook zilverprijs stijgt flink

Ook zilverprijs stijgt flink

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De prijs van edelmetaal zit in de lift. Wegens de bankencrisis, begrotingstekorten en

waardevermindering van de euro, zagen we de goudprijs al stijgen. Zilver blijkt relatief nog sneller toe te nemen in prijs.

De zilverpijs zal gedurende 2010 verder oplopen, voorspelt Philip Klapwijk, de Executive Chairman van het bedrijf dat jaarlijks de World Silver Survey uitgeeft. Hij denkt namelijk dat de vlucht van de zilverprijs niet alleen te wijten is aan de run op edelmetaal, maar ook omdat zilver veel industriëel wordt toegepast, zoals bijvoorbeeld in plasma-tv’s, batterijen, nanotechnologie en antibacteriële producten. Het is de verwachting dat de economie zal groeien en er meer electronica wordt aangeschaft. “De vraag naar zilver is afhankelijk van de economie, niet van de zilverprijs” verduidelijkt Klapwijk. “De industriële vraag is in een hoog tempo toegenomen vanaf het laagtepunt gedurende 2009 en ik kan me voorstellen dat we dit jaar een hoge vraag naar zilver blijven zien”.

Zilver heeft ten opzichte van goud een hoger rendement gehaald in 2009. Vanaf begin 2009 is zilver met 65 procent in waarde gestegen, waar goud met 'slechts' 30 procent steeg. De vraag naar zilver was in 2009 erg hoog; ten opzichte van 2008 steeg de vraag naar het edelmetaal met 20,7 procent. De totale vraag naar goud is toegenomen met 8,3 procent.

De huidige zilverprijs staat op bijna 445 euro per kilo. De goudprijs staat op 24.454 euro per kilo. De vraag naar zilver is ‘elastisch’ dat betekent dat de vraag naar het product sterk veranderlijk is naar aanleiding van de prijs. De vraag naar goud is juist inelastisch, omdat het goed wordt gekocht ook al zijn de kosten hoog. Een verschil met goud is dat zilver fors minder waard is. Historisch gezien heeft goud zestien keer de waarde van zilver.

Zilver