Tweede Kamer wil transparantie in productieketen textiel
bezig met laden...
Naar aanleiding van het rapport 'Maid in India' van de Stichting
Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW), waaruit bleek dat de arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingindustrie nog steeds zeer slecht zijn, heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen.De motie draagt de regering op afspraken te maken met de kledingbranche om kinderarbeid uit te bannen. De productieketen van textiel zou volledig transparant moeten zijn. Bijna alle partijen stemden voor, alleen VVD en PVV stemden tegen de motie.
Modeketen C&A ging vorig jaar al om de tafel zitten met Staatssecretaris Henk Bleker. Volgens het kledingbedrijf kan de politiek wel lobby'en, maar is het wel de vraag of politici in India zich iets aantrekken van de kritiek. Volgens C&A zitten de problemen - kinderarbeid en het Sumangalisysteem, waarbij meisjes worden gelokt met de toezegging van een redelijk salaris na afloop van het contract, dat ze kunnen gebruiken voor hun bruidsschat - vooral in de spinnerijen en de weverijen en is het lastig te traceren wat daar gebeurt.
Uit het onderzoek van SOMO en LIW bleek vorige week dat de arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingindustrie nog steeds zeer slecht zijn. De overgrote meerderheid van de werknemers in vier onderzochte fabrieken, is jonger dan achttien en is kasteloos. Meer dan zeventig westerse modebedrijven werden in het onderzoek meegenomen, waaronder C&A, Diesel, Primark en Tommy Hilfiger. In een gezamenlijke reactie op het onderzoeksrapport van SOMO stellen diverse kledingmerken dat ze de misstanden veroordelen.