• Home
  • V1
  • Columns
  • Viktor & Rolf zijn Dom Bontje 2013

Viktor & Rolf zijn Dom Bontje 2013

7 jan. 2014

Ontwerpersduo Viktor & Rolf is uitgeroepen tot Dom Bontje 2013. Volgens Bont voor Dieren kregen de ontwerpers

een overgrote meerderheid van de stemmen.

De ontwerpers werden genomineerd vanwege het gebruik van vossen-, nertsen- en wasbeerhondenbont in hun collecties. De vossen en wasbeerhonden die Viktor & Rolf gebruiken voor hun kleding zijn volgens de dierenrechtenorganisatie met name afkomstig van Scandinavische farms waar de dieren anaal worden geëlektrocuteerd. Enkel de vacht van het dier wordt gebruikt, de rest wordt weggegooid.

Naast Viktor & Rolf waren ook Gerard Joling, die eerder won, Glennis Grace, Sabia Engizek, rapper Keizer en Patty Brard genomineerd voor de titel Dom Bontje. In totaal brachten meer dan 17.000 mensen hun stemmen uit, bijna het dubbele van vorig jaar. “Door massaal te stemmen op juist de ontwerpers laat Nederland zien dat zij aan de basis staan van het koopgedrag. We hebben alle bontproductie verboden in Nederland, dan is het doodzonde dat designers toch verder gaan met het laten produceren van dierenleed," aldus directeur Nicole Gemert in een verklaring.

Met de jaarlijkse Dom Bontje verkiezing wil Bont voor Dieren aandacht vragen voor de miljoenen wilde dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Eerdere Domme Bontjes waren koningin Maxima, Sylvie Meis en koningin Beatrix.