• Home
  • V1
  • Columns
  • Winkel open in avonduren loont

Winkel open in avonduren loont

14 sep. 2011

Fysieke winkels zouden ook 's avonds hun deuren moeten openen als zij de concurrentiestrijd

met webwinkels willen aangaan. Dat stelt de Britse ondernemersvereniging voor binnensteden, the Association of Town Centre Management (ATCM). Volgens onderzoek dat de vereniging liet uitvoeren, kunnen retailers na vijf uur 's avonds de helft meer verkopen dan in de ochtenduren.

Retailers hoeven van de Britse vereniging niet per se meer uren per dag hun deuren te openen, het verschuiven van de winkeltijden is ook een goede optie. Tussen negen en elf uur 's ochtends zouden retailers de minste omzet van de dag draaien. Tussen vijf en acht uur 's avonds kunnen winkeliers zo'n 50 procent meer omzet boeken per uur, dan in de ochtenduren.

De Nederlandse wet vormt in ieder geval geen struikelblok voor het Britse plan. In de Winkeltijdenwet staat dat winkels doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 uur en 22.00 uur open mogen zijn.

Volgens Twinklemagazine ziet het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) momenteel meer heil in webshops voor winkeliers dan in verschuivende openingstijden. Met 'Het nieuwe winkelen in de binnenstad' wil de organisatie retailers leren hoe ze het beste in kunnen spelen op fenomenen als internetwinkelen. Bijvoorbeeld met een online platform voor individuele mkb-ondernemers. Veenendaal fungeert als pilotstad voor het project.

ATCM
the Association of Town Centre Management
winkeltijden
winkeltijdenwet