• Home
  • V1
  • Columns
  • Winkeliers Tilburg boos op koopzondagenbeleid

Winkeliers Tilburg boos op koopzondagenbeleid

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling stapt

naar de rechter. Bijna 150 winkeliers in de gemeente Tilburg hadden bewaar gemaakt tegen het besluit van de gemeenteraad om de Winkeltijdenverordening te wijzigen. Maar naar hun bezwaar zou niet geluisterd zijn.

Sinds 1 januari 2012 mogen de winkels in de gemeente Tilburg iedere zondag hun deuren openen. Afgelopen zomer werd besloten dat winkels op zondag geopend mogen zijn van 8.00 uur tot 18.00 uur. "Deze tijden bieden mogelijkheden aan bijvoorbeeld bakkers om vroeger in de ochtend open te gaan. Mede om tegemoet te komen aan de belangen van kleinere ondernemers en de zondagsrust is gekozen voor een eindtijd van 18.00 uur," is te lezen in een voorstel aan de raadscommissie.

Winkels openstellen op zondag, mag volgens de Winkeltijdenwet alleen als er in de gemeente sprake is van substantieel toerisme. Volgens de gemeente Tilburg voldoet de stad hieraan, mede door natuur, de Efteling, de Beekse Bergen en de binnenstad van Tilburg met culturele voorzieningen. Dat er behoefte is aan koopzondagen zou de drukte op zondagen op het Pieter Vreedeplein in de stad, bewijzen.

Niet alle winkeliers zijn blij met het besluit van de gemeente. 149 winkeliers hadden bezwaar gemaakt, maar kregen geen gehoor en stappen daarom nu met de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling naar de rechter. Stichtingsvoorzitter Henry Konijn vraagt zich af wat er bij de gemeente Tilburg aan de hand is. "In elke gemeente waar we in bezwaar gaan worden we behandeld zoals het hoort. Ik vraag me af of we bewust worden dwars gezeten en betwijfel ook of Tilburg wel beschikt over deskundige bestuurders en ambtenaren." De winkeliers willen dat de gemeente het aantal koopzondagen alsnog terugdraait. Ze vinden dat vooral kleine winkeliers de dupe worden, omdat die geen zeven dagen per week open kunnen zijn.

Koopzondag
Koopzondagen
Stichting TegenVerruiming Zondagopenstelling
Tilburg