De Spaanse modeketen Zara mag pumps met rode zolen

verkopen. Dat heeft de Franse rechtbank bepaald in de zaak die schoenenontwerper Christian Louboutin tegen het modebedrijf had aangespannen, zo meldt WWD.

In 2008 klaagde de Franse ontwerper Zara aan wegens het verkopen van peep-toe pumps met rode zool. Volgens Louboutin leek het ontwerp teveel op een van zijn schoenen. Zara verdedigde zich door te stellen dat er geen bewezen verwarring is onder consumenten over Louboutin en Zara schoenen. De Franse rechter stelde de modeketen in het gelijk. Louboutin moet nu Zara een 2.000 pond ter compensatie betalen.

Louboutin heeft al verschillende rechtszaken aangespannen tegen merken die ook schoenen met een rode zool verkopen, waaronder Yves Saint Laurent en Jessica Simpson. De ontwerper voorziet zijn ontwerpen van rode zolen sinds hij in 1992 zijn assistente haar nagels rood zag lakken. Sindsdien is dat het kenmerk van Louboutins ontwerpen. In 2007 liet hij de rode zool registreren bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office.

In de Yves Saint Laurent-rechtszaak oordeelde de rechter dat geen enkele ontwerper andere merken zou mogen verbieden om een kleur te gebruiken. De rechter vergeleek de situatie met schilders Picasso en Monet. “Elke schilder en ontwerper die kunstzinnige werken maakt zou gelijkwaardige vrijheid moeten hebben om een kleur te kiezen uit elke streep van de regenboog.”

Alexis Mouret, woordvoerder van Louboutin, liet weten dat het bedrijf in hoger beroep zal gaan om de rode zolen te beschermen.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN