• Home
  • V1
  • Columns
  • Zondags winkelen in Rheden mag

Zondags winkelen in Rheden mag

15 sep. 2011

De winkels in de gemeente Rheden mogen hun deuren blijven openen op zondag.

De rechter oordeelde dat het toerisme in de regio substantieel is. Vooral het nabijgelegen Nationaal Park Veluwezoom trekt een groot aantal dagjesmensen.

Sinds januari dit jaar is de toerismebepaling in de winkeltijdenwet aangescherpt, omdat gemeenten daarvoor veel interpretatie vrijheid hadden omtrent de toerimebepaling in de wet. Gemeenten mogen twaalf zondagen per jaar aanwijzen als koopzondag, tenzij een gebied veel toeristen trekt, dan mogen de winkels vaker open.

De rechter oordeelde dat winkels in de dorpskernen Velp, Rheden en Dieren 52 zondagen per jaar open mogen zijn, omdat het gebied een toeristische trekpleister is.

Een aantal zelfstandig ondernemers in de dorpen, had samen met vakbond CNV bezwaar gemaakt tegen de ruime openingstijden. Zij stelden dat de koopzondagen moeten worden verboden, omdat in Rheden te weinig toerisme zou zijn en de gemeente te weinig oog zou hebben voor de belangen van de winkeliers die omzetverlies vrezen en daarom gedwongen worden op zondag hun deuren te openen. De rechter stelde hen dus in het ongelijk: de winkels in de gemeente Rheden mogen voorlopig open op elke zondag. Er loopt nog wel een bezwaarprocedure. Op 20 september zal blijken of de winkeliers inderdaad iedere zondag aan het werk mogen gaan.

Het is de eerste keer dat een koopzondagenbesluit is aangevochten sinds de recente aanscherping van de Winkeltijdenwet.

Koopzondag
Koopzondagen
Openingstijden
winkeltijden
winkeltijdenwet