2009 'Schokgolven en lichtpuntjes' (deel 2)
bezig met laden...
Het jaar 2009 was voor de modewereld een heftig jaar vol onheilstijdingen, dreigende ontwikkelingen en diverse schokgolven. Gelukkig zijn er ook wat lichtpuntjes. Dit is deel 2 van het jaaroverzicht. Teneinde zelf zijn schoenen en
accessoires te kunnen produceren neemt Levi Strauss & Co in juli licentiehouder DC Company over. Mitex en de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) fuseren en gaan verder als CBW-Mitex. Pakkenspecialist Oger opent een winkel in Enschede in samenwerking met Van Merksteijn. De Grand Seigneur, de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs, gaat naar Viktor & Rolf. A-Fair, de laatste modevakbeurs van België, wordt afgelast en het Nederlandse kindermerk Lief! breidt uit en brengt een collectie bed- en badtextiel en een bagagelijn op de markt. Het Britse New Look opent een winkel in Rotterdam.
C&A stopt in augustus met discountketen Avanti. De online kledingverkoop in Nederland is gegroeid naar 353 miljoen euro op jaarbasis en Cold Method opent een webshop. Blue Blood maakt bekend de prijzen fors te verlagen. Men at Work neemt zeven filialen over van Brandstore om daar eigen winkels in te vestigen. De Amerikaanse kledingketen Gap bestaat veertig jaar.
In september viert House of Shoes zijn 105-jarig bestaan. Deze maand zijn de tassen en schoenen van het merk 'Chick on a Mission' voor het eerst weer op de markt. De rechten van het merk zijn overgenomen door Coam BV. De Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen boekt succes tijdens de Londen Fashion Week. Aan de SVGB, kennis- en opleidingencentrum in Nieuwegein gaat de opleiding Industrial Footwear Design van start. Sport+Eve, de sportwinkelketen voor vrouwen van Perry Sport, wordt wegens tegenvallende resultaten omgedoopt tot 'Perry for Women'. IC Companys laat weten webshops te gaan openen. V&D introduceert het Britse lingeriemerk La Senza op de Nederlandse markt en in Madrid gaat de vijftigste Fashion Week van start.
Twee faillissementen baarden opzien in oktober. Dat van Erny van Reijmersdal en van Blue Blood. Het label van Van Reijmersdal kon niet worden gered; de boedel werd verkocht. Blue Blood vond een redder in de oorspronkelijke mede-eigenaar Ton van Dam die het merk kocht. In Amsterdam werd een winkel geopend van het schoenenmerk United Nude en James Veenhoff won de IJ-prijs. De Britse etailer Asos rapporteert een forse omzetgroei van 47 procent in de eerste helft van het jaar en ook Tesco opent een webshop. Frans Molenaar onthult tijdens de couturepresentatie in het Amstel Hotel de damesconfectielijn die hij voor C&A heeft ontworpen.
In Zwolle wordt in november de honderdste H&M-vestiging van Nederland geopend. De Nederlandse sieradenontwerpster Ineke Otte wint in Parijs de Design Competition. IC Companys rapporteert over het eerste kwartaal een omzetdaling van 15 procent. Het Duitse modemerk Escada dat in surseance verkeert, vindt een koper in het Indiase Mittal Trust. America Today bestaat twintig jaar net als de Schone Kleren Campagne en sportbeurs Ispo bestaat veertig jaar. Hans Ubbink gaat naar de Verenigde Staten en het Fashion Museum verhuist van het WFC naar het Fashion Hotel. Wilbert Das verlaat na ruim twintig jaar zijn post als creatief directeur bij Diesel en Bestseller opent een winkel op het NS treinstation in Leiden.
De maand december vangt aan met het nieuws dat Christian Lacroix geen overnamekandidaat heeft gevonden: het in surseance verkerende couturehuis wordt uitgekleed en alleen de licenties worden voortgezet. Het Portugese Salsa Jeans wordt geïntroduceerd op de Nederlandse markt, Charlotte Bik wordt directeur bij ArtEZ en Bruno Pieters verlaat Hugo Boss. Fashion Box S.p.A. (Replay, Replay & Sons, We Are Replay) verkoopt een meerderheidbelang van 60 procent aan Equibox Holding S.p.A. De beursgang van de Italiaanse online moderetailer Yoox is een succes en eindelijk wordt officieel bevestigd dat Martin Margiela zijn eigen Maison heeft verlaten en dat er geen opvolger voor de mysterieuze ontwerper wordt aangesteld.