• Home
  • V1
  • Leads
  • 50.000 Chinezen werken illegaal in de Italiaanse textielindustrie

50.000 Chinezen werken illegaal in de Italiaanse textielindustrie

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leads

De Italiaanse politie heeft een illegale Chinese textielfabriek in Prato gesloten nadat zeven arbeiders omkwamen bij een brand. De brand brak uit terwijl de slachtoffers lagen te slapen in kartonnen dozen. In totaal wonen en werken er 50.000 Chinese textielarbeiders in 5.000 illegale

fabrieken in de regio, maar het beleid van de lokale overheid is niet effectief genoeg om het probleem aan te pakken. Burgemeester Roberto Cenni luidt de noodklok.

“We
zijn niet in staat om dit systeem van illegaliteit tegen te gaan,” aldus de burgemeester. "Prato heeft slechts twee arbeidsinspecteurs." De historische textielhoofdstad van Italië heeft in minder dan 20 jaar de grootste concentratie van Chinese textielfabrieken aangetrokken in Europa. De kleren die in de fabrieken geproduceerd worden, zijn voorzien van het made in Italy label, terwijl de werkomstandigheden vaak slecht en ronduit gevaarlijk zijn.

In de fabrieken vinden grove overtredingen van gezondheidsvoorschriften plaats

90 procent van deze Chinese fabrieken, die ondernemers huren van de lokale bevolking, zijn in strijd met de wet, schrijft Reuters. De stoffen worden gesmokkeld uit China, er vinden grove overtredingen van gezondheid- en arbeidsvoorschriften plaats en er wordt op grote schaal belasting ontweken.

Een Chinese textielarbeider vertelt aan de nieuwssite dat hij 14 uur per dag moet werken: van ’s ochtends 09.00 tot ’s avonds 22.00. Gemiddeld produceert hij 70 shirts per dag, waar hij per stuk 70 cent voor krijgt. In een goede maand kan hij 1.500 euro verdienen.

Volgens de lokale autoriteiten zijn twee derde van de Chinese textielarbeiders in Prato illegale immigranten. Sinds 1990 zijn de textielarbeiders zich in de Italiaanse stad gaan vestigen. De Chinezen boden Prato de snelheid, efficiëntie en het hoge niveau van productiviteit waar het de meeste Italiaanse textielbedrijven aan ontbrak.

De illegale kledingindustrie zet jaarlijks 2 miljard euro om

Jaarlijks exporteren de fabrieken gezamenlijk miljoenen goedkope kledingstukken, voornamelijk voor fast fashionketens in Europa. Naar schatting van de Confindustria is de illegale handel goed voor 2 miljard euro per jaar, de helft van de totale omzet van textielfabrikanten in het district.

Doordat bestellingen binnen twee dagen geleverd kan worden, hebben de Chinese fabrieken die gevestigd zijn in Italië een groot productievoordeel op fabrieken die gevestigd zijn in China. Vanuit China kost het 40 dagen om een bestelling naar Europa te laten shippen.

Het probleem ligt niet alleen bij de Chinezen, ook de lokale bevolking werkt mee. Deze maand zijn elf mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de illegale kledingproductie, waaronder een werknemer van de gemeenteraad die ervan verdacht wordt sinds mei aan meer dan 300 Chinese immigranten valse verblijfsvergunningen uit te hebben gegeven voor 600 à 1.500 euro per stuk.

Foto’s: The Globe and Mail
Prato