Achtergrond Superdry: CEO vertrekt onverwachts

Theo Karpathios was bij de glorieuze start van modeketen Superdry, werd CEO in het jaar dat de keten werd bekroond tot een van de meest succesvolle beursintroducties, maar heeft op het dieptepunt zijn vertrek aangekondigd.

Na drie winstwaarschuwingen en talloze fouten van het management gaat het bergafwaarts met Superdry. Analisten raden het beleggers nu zelfs af om in het modebedrijf te investeren. En nu moet het bedrijf ook nog op zoek naar een nieuwe voorman.

In eenAchtergrond Superdry: CEO vertrekt onverwachts persbericht laat Karpathios vandaag weten dat hij wegens ‘nieuwe uitdagingen’ per direct zijn ontslag heeft ingediend bij Supergroup. Het vertrek komt onverwachts, waardoor analisten vermoeden dat de topman het aan de stok heeft gekregen met mede-oprichter en bestuursvoorzitter Julian Dunkerton. Een woordvoerder ontkent echter dat Karpathios het bedrijf wegens een conflict met Dunkerton verlaat. “Karpathios is op goede voet vertrokken,” aldus de Supergroup.

Desondanks is het opvallend dat Dunkerton, die de functie van CEO deelde met Karpathios, zelf geen verklaring heeft afgegeven. Normaliter doet hij de woordvoering van Supergroup, maar vandaag blijft het stil rondom de Supergroup oprichter. Peter Bamford, bestuurslid, laat wel weten: “Theo heeft als een van de oprichters van Supergroup een belangrijk aandeel in het opbouwen van het bedrijf tot een internationaal merk. (...). We vinden het jammer dat Theo heeft besloten om af te treden en we wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan.”

Het vertrek van Karpathios is de zoveelste klap voor Supergroup. Toen het bedrijf in 2010 naar de beurs ging, startte de koers op 5 pond (6,36 euro). Begin 2011 maakt het bedrijf een spectaculaire stijging door naar 18,99 pond (24,16 euro). Daarna ging het bergafwaarts. In het voorjaar van 2011 kampte het bedrijf met voorraadproblemen en in het najaar liepen winkels een voorraadtekort op door een mislukte implementatie van een nieuw voorraadsysteem.

Ook het management maakte grove fouten. Door verkeerde berekeningen, problemen in groothandel en concurrenten die op eBay en in outletwinkels de kenmerkende T-shirts en truien van het merk aanboden, moest het bedrijf meermaals zijn winstverwachting naar beneden bijstellen. De aandelenkoers kelderde en de analisten die Supergroup eerst bestempelden als beursbelofte, noemen het bedrijf nu 'onveilig om in te investeren'. Door het aangekondigde vertrek van Karpathios is de koers vanochtend rond 11.00 uur wederom gedaald met 1,6 procent naar 4,32 pond (5,50 euro).

Supergroup begon in 2003 als een winkel genaamd Cult Clothing in de Britse gemeente Cheltenham. Karpathios was leverancier en werd in 2005 partner van Supergroup. Op dit moment heeft Superdry 121 winkels in Europa, de Verenigde Staten en Australië, waarvan 3 in Nederland.

Foto 1: Theo Karpathios
Foto 2: Superdry in Amsterdam

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN