• Home
  • V1
  • Leads
  • AIFW: Jong talent kijkt vooruit

AIFW: Jong talent kijkt vooruit

bezig met laden...

Leads

Be

ter voorbereid de modeweek ingaan en minder aantrekken van meningen uit de omgeving. Jonge modeontwerpers Roya Hesam en Samira Algoe, op de talentendag van de Amsterdam International Fashionweek (AIFW),

hebben geleerd van hun show een half jaar geleden. Met nog zes andere talenten namen ze deel aan Fashion Lab en toonden hun visie op de zomermode van volgend jaar.

“H

et ging veel beter nu. Dit is echt hoe mijn collectie moet zijn,” zegt een tevreden Samira Algoe na haar show. Op de donderdag van de modeweek, die in het teken staat van nieuw ontwerptalent, bijt ze ’s ochtends om elf uur het spits af met haar collectie ‘Daylight’. De herencollectie, gebaseerd op klassieke badkleding, laat onder andere een geel herenbadpak zien en een trenchcoat van waterafstotend polyester. Het is de tweede keer dat Algoe op het Fashion Lab-programma staat, in januari toonde ze al haar wintercollectie. Algoe: “Toen liet ik me te veel beïnvloeden door mijn omgeving. Ik wilde imponeren. Nu ben ik veel dichter gebleven bij mijn ideeën over herenmode voor de kwetsbare man.” De kwetsbaarheid laat Algoe in haar zomercollectie zien met veel pasteltinten.

Ook Roya Hesam, die voor de tweede maal de catwalk deelt met Algoe, zegt veel geleerd te hebben in het afgelopen half jaar. In januari kreeg ze nog een negatieve recensie van Telegraaf-journaliste Michou Basu. De collectie zou niet goed genoeg zijn afgewerkt en te veel een zomers gevoel uitstralen voor de druilerige Nederlandse winters. Nu bestaat haar damescollectie uit vrouwelijke en zakelijk kleding, met wijde pantalons en veel luchtige, transparante stoffen. “Ik ga serieus om met kritiek, daarvan leer ik,” vertelt Hesam na haar show. De ontwerpster noteerde het afgelopen half jaar haar ambities, en weet nu dat ze geen Iris van Herpen wil worden, wiens collecties in een museum zijn te bezichtingen. “Mijn collecties zijn wel eigenzinnig, maar vooral ook heel draagbaar. Ik ga echt voor de verkoop en deze collectie gaat dan ook in productie. Dit weekend sta ik op de Modefabriek om de eerste verkooppunten te zoeken.”

Zakelijk ingesteld is ook Yona van Mansfeld, een van vijf beste studenten van Artez, die haar collectie toont tijdens de show Generation 12. Na zes jaar studeren wil ze aan de slag bij een bedrijf, het liefst in Parijs. “Ik heb altijd alleen gewerkt, nu wil ik graag in een team werken,” zegt ze. Haar collectie toont heldere kleuren en opvallende stoffen, zoals neopreen dat doet denken aan het materiaal van duikpakken. Van Mansfeld: “Het is stijf, maar toch vrouwelijk en je ziet nog veel van het lichaam.”

O

ok studenten van het Amsterdam Fashion Insitute toonden op de tweede dag van AIFW een nieuwe collectie. Individuals, gecreërd door een wisselende groep studenten, lieten hun zomercollecie ‘Nature’s Child’ zien. De studenten wilden vrijheid en restrictie met elkaar verbinden door bijvoorbeeld colbers die van boven lichaamvolgend zijn en aan de onderkant veel volume hebben.

Winde Rienstra deelde voor in de middag de catwalk met het label Gomes Esser Design van Denise Esser en Aleyda Gomes. Beide futuristiche modelabels dongen een half jaar geleden nog mee in the Green Fashion Competition en borduren voort op de creaties die ze toen aan de juryleden showden. Rienstra stuurt haar modellen, onder begeleiding van live vioolmuziek, in harnassen van garen en leer de catwalk op. Gomes Esser Design laat net als een seizoen geleden veel bont en leer zien in zwart- en goudtinten.

Piotrek Panszczyk en Pauline van Dongen showden eerder wel tijdens het Downtown programma, maar maakten hun debuut op de officiele locatie van de Fashion Week in de Westergasfabriek. Van Dongen toont een creatieve collectie met golvende vormen, geïnspireed op ‘lucht’ en ‘water’. Panszczyk, die eerder was genomineerd voor een Frans Molenaarprijs, laat juist dameskleding zien met rechte lijnen en stroken, speels vastgezet in zwarte stoffen met krijtstreep.

Yasmine Esser

Foto's: Peter StigterKlik hier voor de laatste video's van AIFW.

AIFW
Fashion Lab
Gomes Esser Design
Individuals
Pauline van Dongen
Piotrek Panszczyk
Roya Hesam
Samira Algoe
Winde Rienstra
Yona van Mansfeld
Scroll down to read more