Artez en gemeente Arnhem tekenen overeenkomst
bezig met laden...
De kennis, expertise en het talent dat aanwezig is bij studenten en alumni van Artez kan volgens de gemeente en de hogeschool, worden betrokken bij diverse actuele ontwikkelingen en vraagstukken die leven in de stad. Dat kan gaan om kunstinhoudelijke thema’s, maar ook over ruimtelijke, economische of sociale onderwerpen.
Arnhem als modestad
Arnhem wil zich ondanks gesteggel met Moba nog steeds profileren als modestad. Mode is sinds 1953 verankerd in Arnhem. Dat jaar richtte wijlen Elly Lamaker de afdeling Modevormgeving op van de ArtEZ, de toenmalige Academie Beeldende Kunsten. De opleiding begon met zeer beperkte middelen, volgens oud-student Matthijs Boelee slechts met een kruk, een tafel en een naaimachine, en een handjevol studenten, maar groeide onder Lamaker’s hoede uit tot de meest prestigieuze modeschool van Nederland. Ontwerpers als Alexander van Slobbe, Lidewij Edelkoort, Piet Paris en Hans Demoed en Geert de Rooij van People of the Labyrinths studeerden aan de Arnhemse modeschool.
Sinds 2005 organiseert de stad elke twee jaar de Arnhem Mode Biënnale, waarin Nederlandse mode centraal staat in tentoonstellingen, modeshows, films, lezingen en debatten. De afgelopen twee edities kwamen er echter minder bezoekers dan verwacht wat, naast financiële tekorten, ook voor een hoop discussie in de politiek zorgde.
In september vorig jaar maakte het college van burgemeester en wethouders bovendien bekend de huidige formule van Moba niet langer houdbaar te vinden. De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink van Cultuur liet vorige maand weten aan dagblad de Gelderlander dat hij 'nu echt helemaal klaar is' met het 'commercieel geflopte evenement Mode Biënnale Arnhem'.
Foto's: De afstudeercollectie van Artez-studente Karin Vlug
Fotografie: Peter Stigter