Bedrijven niet blij met SKC-onderzoek
bezig met laden...
De bedrijven zijn niet te spreken over de actie van SKC. “Het is goed dat de SKC (de Schone Kleren Campagne) misstanden aan het licht brengt,” vindt Miss Etam. “We zien het als onze morele plicht om verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van arbeidsomstandigheden in productielocaties. Daar waar de arbeidsomstandigheden niet voldoen aan bepaalde normen, spreken we leveranciers daarop aan.” Het bedrijf is dan ook direct in actie gekomen in reactie op de uitkomsten van het onderzoek: “We moeten echter wel in staat kunnen worden gesteld om hierop adequaat te reageren," meent het bedrijf. "Daar is meer informatie van SKC voor nodig. We hebben SKC gevraagd de namen van de bedrijven te geven, zodat we kunnen ingrijpen. SKC weigert die informatie te geven. Na aandringen van onze zijde is SKC wel bereid gegevens te verstrekken van de lokale onderzoekers. Zodra die gegevens ons bereiken, nemen wij contact op om dit uit te zoeken en actie te ondernemen.” Kledingmerk J.C. Rags, dat ook in het onderzoek wordt genoemd, laat weten al langer in gesprek te zijn met SKC om de arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren. Deze maand vraagt het bedrijf een lidmaatschap aan bij de Fair Wear Foundation. WE International weigert te reageren op het onderzoek.
Op de website van SKC zijn wel de briefwisselingen te lezen die zijn voorafgegaan aan de publicatie van het onderzoek. Daarin richten de bedrijven zich vooral op de fabrieken waar de problemen zich afspelen. Volgens SKC moeten de bedrijven zich echter niet richten op de situatie bij specifieke fabrieken maar op arbeidsomstandigheden in het algemeen.
“Het zijn schandelijke omstandigheden waar deze merken in hun Nederlandse filialen nooit mee zouden kunnen wegkomen,” aldus woordvoerder Marieke Eyskoot. “Merken produceren vaak in dezelfde fabrieken en kunnen dus samen zorgen voor verbeteringen, zonder dat dit hun concurrentiepositie schaadt. Zij hebben de macht, middelen en verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die hun kleding maken niet langer worden uitgebuit.” Voor het SKC-onderzoek zijn 392 arbeiders in zeventien fabrieken geïnterviewd over hun arbeidsomstandigheden.