• Home
  • V1
  • Leads
  • Blackstone steekt 200 miljoen in Versace

Blackstone steekt 200 miljoen in Versace

27 feb. 2014

Leads

Na maanden van onderhandelingen is de Versace-familie akkoord gegaan om een minderheidsbelang van 20 procent in het Italiaanse modehuis aan investeringsmaatschappij Blackstone te verkopen. Dat hebben de betrokken partijen vandaag bekendgemaakt. Als

onderdeel van de samenwerking steekt Blackstone 150 miljoen euro aan nieuw kapitaal in het Italiaanse modehuis en neemt het investeringsfonds een minderheidsbelang van 60 miljoen euro in GIVI Holding SpA, de holding waar Versace onder valt.

De rest van de aandelen blijven in handen van de broer van oprichter Gianni, Santo, zijn zus Donatella en haar dochter Allegra. Het familiebedrijf maakte in september vorig jaar bekend twintig procent van de aandelen te willen verkopen in aanloop naar een beursgang over drie tot vijf jaar.

Versace investeert in nieuwe winkels

Met de opbrengsten uit de verkoop wil het bedrijf investeren in nieuwe winkels in bestaande en opkomende markten en de verschillende kleding- en accessoirelijnen, in het bijzonder Versus Versace, verder uitbreiden. Daarnaast wil Versace haar e-commerceactiviteiten verbeteren.

Blackstone was naast CCMP Capital en Investcorp een van de laatste drie kanshebbers die in aanmerking kwamen om een belang in het Italiaanse modehuis te nemen. Vorige week presenteerden zijn hun biedingen.

Voorafgaand aan de onderhandelingen stelde de Versace-familie een aantal strenge regels op voor potentiële kopers. De nieuwe minderheidspartner moet de creatieve strategie van Donatella Versace steunen en voldoen aan de strategische richting van CEO Gian Giacomo Ferraris, die Versace de afgelopen jaren weer winstgevend wist te maken. Onder zijn leiding steeg de omzet meer dan 50 procent in drie jaar tijd.

Analisten waarderen Versace op 1,1 miljard euro

Het nieuwe succes moedigde de familie aan om de verkoop van een minderheidsbelang te overwegen. Ferraris laat weten blij te zijn met de samenwerking. “De investering stelt de investering Versace in staat om het bedrijf naar een hoger plan te tillen,” aldus de topman. Op basis van de deal schatten analisten de waarde van Versace op 1,1 miljard euro.

Versace werd in 1978 opgericht door Gianni Versace. Na zijn overlijden in 1997 namen zijn zus Donatello en broer Santo het modehuis over. Het bedrijf kwakkelde en ging bijna failliet in 2004. Italiaanse banken dwongen het bedrijf een nieuw management aan te stellen. Met Ferraris aan het roer, die in 2009 CEO werd, begon het huis weer te groeien. Versace maakt eind maart de jaarcijfers bekend. Naar verwachting is de omzet het afgelopen jaar 18 procent gesten naar 480 miljoen euro.