• Home
  • V1
  • Leads
  • Blackstone verliest opnieuw rechtszaak

Blackstone verliest opnieuw rechtszaak

2 dec. 2013

Leads

Hoewel Blackstone schoenen naar de mening van het Gerechtshof gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd zijn, heeft het schoenenmerk toch geen gelijk gekregen in een zaak tegen schoenenmerken Brainwave en Aqa. Blackstone

was in hoger beroep gegaan in een nabootsingszaak tegen de twee bedrijven, nadat het merk een jaar geleden in het ongelijk was gesteld. Ook nu heeft het Hof in Arnhem geoordeeld dat van slaafse nabootsing geen sprake kan zijn.

Vorig jaar

spande Blackstone een kort geding aan tegen de merken Brainwave en Aqa. Het schoenenmerk had in 2009 een robuuste herenschoen met een sportieve witte zool op de markt gebracht. Het model werd in februari 2010 geïntroduceerd op modevakbeurs Who’s Next in Parijs. Het merk bracht ook een model voor kinderen op de markt. Volgens Blackstone bracht het merk Brainwave in juni 2012 een kinderschoen op de markt die wel erg leek op die van Blackstone. Het merk Aqa bracht vorig jaar zomer een dames- en herenschoen op de markt die deed denken aan het model van Blackstone.

Volgens de Brainwave en Aqa hebben zij het model van Blackstone echter niet nagemaakt, omdat al in 2008 een soortgelijke schoen op de markt kwam, van het merk Folk. De rechter gaf de twee merken gelijk. Blackstone moest de volledige proceskosten van Brainwave en Aqa betalen: 25.624,62 euro.

Brainwave en Aqa winnen hoger beroep van Blackstone

Blackstone ging in hoger beroep, maar volgens het Hof komen halfhoge stoere, bruin leren enkelschoenen niet in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming. Ook niet als de schoen is voorzien van een witte zool. Los van dit 'basismodel' heeft Blackstone echter wel een oorspronkelijke schoen gecreëerd door veertien elementen toe te voegen. Zo is het hielstuk uitgevoerd in de natuurlijke vorm van de hiel, is de neus plat en lang en bevat de schoen vierkante, lederen veters.

De Blackstone schoenen zijn naar de mening van het Gerechtshof, auteursrechtelijk beschermd, omdat de combinatie van elementen in de gekozen vormgeving creatieve arbeid vertoont. Maar het auteursrecht is wel heel beperkt in omvang. De schoenen van Brainwave en Aqa maken volgens het Hof geen inbreuk op de rechten van Blackstone. Ook ogen de schoenen van Brainwave als goedkopere kopieën. Blackstone lijkt dit te erkennen en bevestigt dat de collecties in ander soort winkels worden verkocht. Consumenten zullen daarom niet in verwarring worden gebracht.

Nu het merk opnieuw in het ongelijk is gesteld, moet Blackstone weer de proceskosten van de tegenpartij betalen: 666 euro griffierecht en bijna 15.500 euro als salaris van de advocaat.

De schoenen van Blackstone worden in heel Europa verkocht, in Nederland via ruim 300 verkooppunten en buiten Nederland bij zo'n 500 winkels.

Foto klein: Blackstone
Foto groot: Blackstone, Brainwave, Aqa