Boek over Mister CoolCat Roland Kahn: ‘Echt kicken’

Aan de term 'oude rot in het vak' heeft hij een hekel. Liever noemt Roland Kahn zichzelf een 'recalcitrante tiener met ervaring'. "En om dat kracht bij te zetten doet hij gerust een paar push-ups," zegt Maarten Beerink. Samen met Ruper Parker Brady schreef

Beerink een boek over de retailgigant, genaamd: 'Mijn naam is Roland Kahn en ondernemen is mijn passie.' In het CoolCat-filiaal aan de Amsterdamse Nieuwendijk, presenteerden de schrijvers woensdagavond hun boek. Kahn: "Echt wel kicken.”

Hij Boek over Mister CoolCat Roland Kahn: ‘Echt kicken’leerde het vak bij de Bijenkorf. "Een geweldig bedrijf, waar inkopers vorsten waren. Met een van oudsher Joodse ondernemingscultuur," vertelt Kahn. "En dat is een cultuur gebaseerd op chaos." Zelf is hij soms nog steeds ongeordend. Als Kahn de eerste exemplaren van het boek dat er over hem geschreven is mag uitreiken, en vriendin Sylvana Simons naar voren komt, mompelt hij dat er niet genoeg exemplaren zijn, en dat ze er zo wel één krijgt.

Kahn vertelt over zijn retailpassie: “Ik had één heel grote fan, dat was mijn oma. Toen ik de eerste winkels had geopende ging oma, uit Berlijn, met de tram de winkels langs.” In 1979 opende hij zijn eerste CoolCat-filiaal. Inmiddels is hij de man achter de winkelformules Coolcat, America Today, M&S Mode en sinds afgelopen zomer ook de man achter lingeriemerk Sapph. In het boek – waarvoor de schrijvers Kahn zeven keer geïnterviewd hadden – vertelt hij over zijn achtergrond. Over zijn opa met een rokken- en blousenfabriek en over zijn vader die het confectieatelier had overgenomen. Door het verplaatsen van de productie-industrie naar het Verre Oosten, ging de boel failliet toen Kahn twaalf jaar was. Maar toen had hij al de droom voor een eigen winkel.

Mister CoolCat is een typische ondernemer, volgens Rupert Parker Brady, één van de schrijvers van het boek. "Hij heeft zijn weg gevonden van teleurstellingen naar hoogtepunten. Hij is een echte ondernemer die er vol voor gaat." Nu staat Kahn - inmiddels al 36 jaar ondernemer - er dan wel goed voor; hij is nummer 194 in de Quote 500 en nummer 137 in de FashionUnited Top 200. En het bedrijf dat hij heeft opgebouwd bestaat momenteel uit 640 winkels in Europa en het Midden-Oosten en had over 2011 een omzet van 490 miljoen euro. Maar in de jaren tachtig moest Kahn nog met knikkende knieën aanbellen bij Jaap Kroonenberg, de man die hem drie panden verhuurde, om te vertellen dat hij de huur niet kon betalen.

Kahn wil met zijn bedrijf dat Excelent Retail Brands heet, dit jaar groeien naar duizend winkels en in de toekomst een omzet van een miljard. Dat wil hij klaarspelen volgens acht stelregels, die ook in het boek centraal staan: Inspireer je mensen; Kijk naar de concurrent; Vraag om hulp; Door pijn kun je groeien; Winnen vraagt om topspelers; Kun je het dromen, dan kun je het doen!; Jouw geld is het geld van de klant; Dingen goed doen is dingen simpel doen!

Wie ‘Mijn naam is Roland Kahn en ondernemen is mijn passie’ koopt via www.mijnnaamisrolandkahn.nl, doneert automatisch 1 euro naar de Stichtig CoolCat Foundation. De stichting ondersteunt organisaties die zich inzetten voor de verbetering van de leefomstandigheden van mensen, in het bijzonder kinderen, in de landen waar CoolCat zijn productie-activiteiten heeft

Foto klein: Harry Ligtvoet
Foto groot: Roland Kahn in 1985, uit: ‘Mijn naam is Roland Kahn en ondernemen is mijn passie’

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN