Bonita in handen van Tom Tailor

Naast de recent aangekondigde expansie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heeft Tom Tailor nog meer groeiplannen. Het Duitse modebedrijf laat vandaag weten een definitieve overeenkomst te hebben gesloten voor de overname

van het eveneens Duitse modelabel Bonita. De acquisitie wordt op dit moment onderzocht door de mededingingsautoriteit en wordt naar verwachting in augustus afgerond.

DeBonita in handen van Tom Tailor overnamesom bedraagt 150 miljoen euro cash en 6 miljoen nieuwe aandelen door een kapitaalverhoging in natura. Verder hebben de bedrijven onder voorbehoud van een positieve kapitaalmarkt afgesproken dat Tom Tailor met een cash kapitaalverhoging nog eens 1,65 miljoen bijkomende aandelen zal uitgeven. Na de afronding zal de verkoper in het bezit zijn van een kapitaalbelang van 24,9 procent. De aandelen hebben een lock-upperiode van drie jaar en kunnen in de tussentijd niet verhandeld worden.

Met de overname krijgt Tom Tailor er 960 eigen winkels en 4.500 werknemers bij. In totaal heeft Tom Tailor na de definitieve overname 1.350 eigen winkels in de kernmarkten Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Benelux en 6.100 miljoen werknemers in dienst. Over 2011 behaalde Tom Tailor een jaaromzet van 790 miljoen euro. Hoeveel Bonita jaarlijks omzet, is niet bekend.

Tom Tailor heeft laat weten Bonita als een zelfstandig merk te willen laten opereren in het bedrijf. In het lopende boekjaar gaat het merk 50 nieuwe winkels openen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook Tom Tailor gaat zo’n 60 tot 70 nieuwe winkels openen in die markten, omdat de verkoop in die landen naar verwachting het meest stabiel blijft.

Bonita werd in 1969 opgericht als Moha in het Duitse plaatsje Bocholt. Na een reorganisatie in 1986 ging het modebedrijf verder onder de naam Bonita: Spaans voor ‘mooi’. In 1997 nam het bedrijf de herenmodeketen Nicolas Scholz met 52 fillialen over en veranderde de naam in Bonita Men. In 2000 breidde het bedrijf uit naar Oostenrijk, gevolgd door Zwitserland in 2004 en Nederland in 2005. De afgelopen jaren breidde Bonita verder uit in West-Europa en ging het bedrijf ook de Belgische en Poolse markt op.

Foto 1: Bonita Men
Foto 2: Bonita