• Home
  • V1
  • Leads
  • Bont voor Dieren wil Amsterdam Fashion Week bontvrij

Bont voor Dieren wil Amsterdam Fashion Week bontvrij

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Leads

In een open brief heeft dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren samen met modecollectief Fur Free Fashion en ontwerper Michael Barnaart van Bergen de organisatie van de Amsterdam Fashion Week (AFW)

verzocht om geen bont meer toe te laten op de catwalk. In navolging van de Oslo Fashion Week, die in 2011 een verbod op het showen van bont heeft ingevoerd, pleiten de ontwerper en de organisaties voor een bontvrije modeweek.

”Amsterdam

Fashion Week is naast het visitekaartje van de Nederlandse mode ook steeds meer een plek waar duurzame mode wordt gestimuleerd,” zo schrijven de partijen. “The Green Fashion Competition en de deelname aan Amsterdam Eco Cluster zijn daar goede voorbeelden van. Een vanzelfsprekende ontwikkeling, want een toonaangevend mode-instituut als AFW kan niet om de steeds sterkere bewustwording op het gebied van duurzaamheid en innovatie heen. Het zou daarom een logisch gevolg zijn als AFW ook een standpunt inneemt met betrekking tot het gebruik van bont in kleding.”

De open brief is door 125 prominente figuren in de mode-industrie ondertekend, waaronder ontwerpers Hans Ubbink, Ilja Visser, Bas Kosters, Conny Groenewegen, And Beyond, Marcha Hüskes en Jacob Kok en hoofd- en moderedacteuren van modetijdschriften als Grazia, ELLE, Marie Claire, Glamcult en Red. Ook bekende Nederlanders als Georgina Verbaan, Nicolette Kluijver, Sanne Vogel, Bridget Maasland en Anna Drijver steunen de oproep.

Volgens Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, staan er zoveel mensen uit de branche achter een bontvrije modeweek als tegenreactie op de steun die pro-bont ontwerpers krijgen van stichting Furlab. ”De bontindustrie is druk bezig met lobbyen en sponsort designers om bont terug te krijgen in het straatbeeld. Daar ergeren veel jonge ontwerpers zich aan. Zij vinden dat bont niet meer van deze tijd is,” aldus Gemert.

Michael Barnaart van Bergen, die meeschreef aan de open brief, sluit zich daar bij aan. “Bont hoort niet meer, het is onnodig dieronvriendelijk. Amsterdam Fashion Week zou bont daarom geen podium meer moeten bieden. Als je als ontwerper van materialen houdt, is er ook fantastisch nepbont. Daar hoeven niet onnodig dieren voor doodgemaakt te worden. Bovendien vind ik dat ontwerpers een voorbeeldfunctie hebben: zij faciliteren de consument en maken de producten. Dat geldt ook voor Amsterdam Fashion Week. Door geen bont meer toe te laten op te catwalk, ontmoedigen ze daarmee ontwerpers om bont te gebruiken.”

De open brief is gisteren overhandigd aan de organisatie van AFW. De modeweek was vandaag niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens Gemert stond de organisatie ‘welwillend’ tegenover het initiatief, maar ‘kwamen ze ook direct met tegenargumenten’. “Er lopen anders een hoop ontwerpers weg, zeiden ze, en ze willen de vrijheid van ontwerpers niet beperken. Ze hebben besloten om een week de tijd te nemen om er over
na te denken,” aldus de directrice van Bont voor Dieren.

Mocht Fashion Week onder het mom van creatieve vrijheid besluiten om niet met het verzoek voor een bontvrije modeweek in te stemmen, dan vindt Barnaart van Bergen dat geen geldige reden. ”Ik vind dat creatieve vrijheid niet heilig is. Je kunt niet alles doen onder het mom van creatieve vrijheid; de Fashion Week moet zich bewust zijn van zijn verantwoordelijkheid.”

Het aantal ontwerpers dat bont in collecties gebruikt varieert per Fashion Week. Tijdens de modeweek in februari showden Erny van Reijmersdal, Dennis Diem en Cast Iron collecties waar bont in was verwerkt. Andere bekende pro-bont ontwerpers zijn Frans Molenaar, Claes Iversen, Mart Visser, Roland Kolk en Django Steenbakker.

Foto 1: Fur Free Fashion
Foto 2: And Beyond voor Fur Free Fashion

AIFW
Amsterdam Fashion Week
Amsterdam International Fashion Week
Bont voor Dieren
Michael Barnaart van Bergen