• Home
  • V1
  • Leads
  • Catta Donkersloot in Van Gogh Museum

Catta Donkersloot in Van Gogh Museum

15 sep. 2009

Leads

De Nederlandse ontwerpster Catta Donkersloot zal vanaf vrijdag 18 september haar werk tonen in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Daarmee treedt zij in de voetsporen van niet de minsten; In 2006 gingen Viktor & Rolf een

samenwerking met het museum aan. Toen verzorgden zij tijdens de tentoonstelling Japanse Zomer de tentoonstelling Vrouwen van Tokio & Parijs. Ook modeontwerper Aziz werkte ooit samen met het museum.

Op vrijdagavond 18 september opent Donkersloot haar expositie (DE) - Constructing me, een installatie die exclusief gemaakt is voor het Van Gogh Museum en gebaseerd op het werk van de Belgische kunstenaar Alfred Stevens (1823-1906). Stevens was een van de meest bekende kunstenaars in Parijs in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij maakte furore met zijn schilderijen van elegante, intrigerende, ongrijpbare vrouwen.

De installatie van Donkersloot bestaat uit drie films die doorlopend in de centrale hal geprojecteerd worden en een tableau vivant die twee maal per vrijdagavond (om 20 en 21 uur) wordt opgevoerd. De films maakte Donkersloot met fotografe Lisa Kortenhorst. Ze behandelen de zoektocht naar een eigen identiteit, de begrenzing van vrijheid door middel van kleding, de vluchtigheid van de tijd en de realiteit en de perceptie van vrouwen in het algemeen. Het tableau vivant was in de 18de en 19de eeuw een veel voorkomende theatervorm die uitstekend aansluit bij de sfeer van Stevens’ werk. Zes modellen verbeelden een scène geïnspireerd door Stevens. Zij dragen kleding uit de collectie Mapping Me van Donkersloot.

Het is niet de eerste keer dat Donkersloot haar collectie toont met behulp van een tableau vivant. Tijdens de afgelopen Prelude modesalon, die plaatsvond op 21 juli van dit jaar, toonde Catta haar nieuwe collectie Poppy Dreaming door middel van een tableau vivant in hotel Sofitel Amsterdam The Grand. Deze vorm van het presenteren van een collectie omvat kunst, muziek en mode.

De presentaties zullen zes vrijdagavonden plaatsvinden vanaf 18 september (verder op 25 september, 2 oktober, 8 januari, 15 januari en 22 januari). Daarnaast heeft Donkersloot van 18 september tot en met 24 januari een aantal items speciaal ontworpen om te presenteren en te verkopen in het Van Gogh Museum.

Catta Donkersloot
Van Gogh Museum