CBS: Economie krimpt 1,1%, maar kledingverkoop stijgt

Hoewel de economie in het eerste kwartaal van 2012 is gekrompen met 1,1 procent en Nederland daardoor officieel nog in recessie verkeert, is er een klein lichtpuntje voor de modebranche. Voor het eerst sinds lange tijd heeft de consument

weer meer kleding gekocht, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.

DeCBS: Economie krimpt 1,1%, maar kledingverkoop stijgt consument gaf afgelopen kwartaal 1,1 procent minder uit dan vorig jaar, maar besteedde wel meer geld aan kleding. Ook de verkoop van voedsel nam toe, maar de verkoop van auto’s en woninginrichting liep terug. Zoveel zelfs, dat consumptie samen met de teruggang van 4,2 procent in investeringen de oorzaak is van de krimp van de Nederlandse economie.

In vergelijking met een kwartaal eerder kromp de economie 0,2 procent, waardoor de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal slonk. Dat betekent dat Nederland ook in het eerste kwartaal nog in recessie zat. Volgens de gangbare definitie is er bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp sprake van een recessie. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent en in het derde kwartaal met 0,4 procent.

De export nam wel toe in het eerste kwartaal met 3,8 procent. Dit komt met name door een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten, waar Nederland meer geld aan verdient, steeg met 0,2 procent licht. Dit betekent een opleving na de krimp in het vierde kwartaal.

Uit de cijfers blijkt verder dat de bouw het afgelopen kwartaal bijna 11 procent minder produceerde dan een jaar geleden. De industrie kromp net als in het vierde kwartaal licht. De delfstoffenwinning daalde, omdat minder gas werd opgepompt dan in het eerste kwartaal van 2011. Ook de zakelijke dienstverlening presteerde slechter, vooral doordat minder uitzendkrachten werden ingezet. De consumptie door de overheid was in het eerste kwartaal 0,3 procent lager dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid loopt terug sinds het derde kwartaal van 2011. Dit komt door een daling van het aantal ambtenaren en onderwijzend personeel. De zorgkosten voor de overheid waren nog wel hoger dan vorig jaar.

Het aantal banen is met 0,2 procent gedaald. In het eerste kwartaal van 2012 waren er 13.000 minder banen dan een jaar eerder. Het aantal banen in het openbaar bestuur daalde met 17.000. Ook in de meeste andere bedrijfstakken waren in het eerste kwartaal minder banen dan een jaar eerder. Alleen in de handel, horeca, zorg, informatie en communicatie en in het vervoer is het aantal banen gestegen. Na een correctie voor seizoensinvloeden ligt het aantal banen 21.000 lager dan in het voorgaande kwartaal.