• Home
  • V1
  • Leads
  • Centraal Museum brengt ode aan Klavers van Engelen

Centraal Museum brengt ode aan Klavers van Engelen

bezig met laden...

Leads

Het

Centraal Museum in Utrecht opent dit weekend de aanwinstpresentatie Klavers van Engelen met een installatie en vijftien stukken uit de meest recente collecties van het Nederlandse modeduo die het museum onlangs verwierf.

De expositie is verdeeld over twee zaaltjes en een bescheiden ode aan de door hen liefkozend genoemde ‘architecten van de mode’. "We willen op deze manier laten zien van wat voor betekenis Klavers en Van Engelen zijn geweest voor de Nederlandse modewereld.”

Nadat Astr

id van Engelen en Niels Klavers, de ontwerpers achter Klavers van Engelen, in september hadden aangekondigd om een punt achter hun label te zetten vanwege het verslechterde economische klimaat, zijn ze op zoek gegaan naar een goed onderdak voor hun ontwerpen. Ze klopten aan bij het Centraal Museum in Utrecht, dat al eerder stukken verwierf die de ontwerpers maakten tussen 1998 en 2003; hun eerste samenwerkingsperiode waarna een pauze van vier jaar volgde vanwege economische tegenwind.

“Omdat we al een heel mooi deel hebben van hun eerste samenwerking, vonden ze het Centraal Museum een logische plek,” vertelt Ninke Bloemberg, modeconservator bij het Centraal Museum. “Dat geldt ook voor ons: het past wederzijds. We wilden de ontwerpen graag hebben, omdat Klavers van Engelen zeer gerespecteerde ontwerpers zijn binnen de Nederlandse mode.”

De schenking/aankoop bestaat uit een selectie van hun laatste collecties, waaronder de installatie waarmee de ontwerpers in 2009 op de Arnhem Mode Biënnale stonden. Ook zijn enkele ontwerpen uit de laatste lente/zomercollectie 2012 opgenomen die nooit in productie is gegaan.

Met de aanwinstpresentatie wil het Centraal Museum het belang van Klavers van Engelen voor de Nederlandse mode onderstrepen. Maar is het daar niet te laat voor? Bloemberg: ”Nee, dat gevoel heb ik niet. Wij zijn hen wel altijd blijven volgen, maar je ziet zo'n beslissing niet van tevoren aankomen. Het is een weloverwogen besluit van hen geweest. Met deze ontwerpen kunnen we desondanks een mooi tijdsbeeld laten zien. Klavers van Engelen horen in het rijtje van ontwerpers als Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Iris van Herpen van wie wij ook ontwerpen in onze collectie hebben. Omdat ze toch een vrij stille aftocht hebben gehad, willen we met deze aanwinstpresentatie laten zien van wat voor betekenis ze zijn geweest voor de Nederlandse mode.”

Ook benadrukt het Centraal Museum dat de nieuw verworven stukken van Klavers van Engelen in de toekomst ook nog vaak in het museum te zien zullen zijn. “De ontwerpen zullen de komende jaren ook in nieuwe (collectie)tentoonstellingen een plek krijgen,” aldus Bloemberg.

Niels Klavers startte in 1998 zijn eigen label nadat hij was afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en de eerste prijs won op het Festival des Arts de la Mode in Hyères. Al snel kwam Astrid van Engelen erbij. Ze begon twee dagen per week, maar als snel was ze volledig bij het modelabel betrokken. In 2003 lasten Klavers en Van Engelen een pauze in vanwege de moeilijke economische situatie. In 2007 blies het duo Klavers van Engelen nieuw leven in. Dat jaar wonnen ze meteen de Dutch Fashion Awards. In september 2011 viel definitief het doek voor Klavers van Engelen.

De aanwinstpresentatie Klavers van Engelen is van 7 april tot en met 20 mei in het Centraal Museum in Utrecht.

Centraal Museum
Klavers van Engelen