Christian Dior boutique in Amsterdam

Het Franse modehuis Christian Dior gaat in februari 2014 een winkel openen in Amsterdam. Het bedrijf is deze week begonnen met de werving van winkelpersoneel voor de nieuwe boetiek. Christian Dior Netherlands B.V.

staat al sinds maart 2012 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven, maar dit wordt de eerste modewinkel van Dior in Nederland. Kinderkleding van het merk wordt hier wel verkocht, onder meer bij Azurro Kids in de P.C. Hooftstraat. Bij de Bijenkorf in Amsterdam, waar shops van luxemerken als Louis Vuitton en Gucci zitten, heeft het merk alleen een cosmeticacounter. In de omliggende landen heeft Christian Dior modewinkels en shop-in-shops in België in Brussel, in Duitsland en in Groot Brittannië.

Christian Dior boutique in Amsterdam

Dior winkel komt in de P.C. Hooftstraat

De winkel komt in de P.C. Hooftstraat op nummer 100, bevestigt een woordvoerder van FMD (Fashion & Museum District Amsterdam). Het is de meest logische plek voor een winkel van het Franse huis, omdat hier diverse chique modebedrijven zijn neergestreken zoals Chanel, Valentino, Michael Kors en Louis Vuitton. Het bedrijf is op zoek naar Nederlandse winkelmedewerkers. Kandidaten moeten vloeiend Nederlands en Engels spreken. Kennis van het Frans, Chinees of Russisch is een pre, omdat de straat populair is bij Chinese en Russische toeristen.

Christian Dior staat sinds anderhalf jaar onder creatieve leiding van de Belgische ontwerper Raf Simons. Het merk zat ruim een jaar zonder hoofdontwerper na het ontslag van John Galliano in 2011. Simons is de zesde ontwerper voor Christian Dior, Na de oprichter zelf, volgden Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré en John Galliano. Galliano stond ruim 14 jaar aan het roer.

Onder Simons is Christian Dior een nieuwe weg ingeslagen. Waar John Galliano bekend stond om zijn theatrale showspektakels, brengt Raf Simons voor Dior een elegant en chic beeld waarin enerzijds zijn eerdere werk voor Jil Sander zichtbaar is, maar dat ook veelvuldig aan het oude werk van Christian Dior zelf refereert. De collecties zijn bij inkopers zo populair dat het bedrijf sinds dit jaar tijdelijke (pop-up) shops opent bij grote internationale warenhuizen en belangrijke retailpartners zoals Jeffrey in New York, 10 Corso Como in Milaan, Joyce in Hongkong en I.T. in Peking om aan de vraag te voldoen.

Vorig jaar heeft Christian Dior Couture een omzetstijging geboekt van 24 procent naar 1,24 miljard euro. Het retailnetwerk van Dior zag een omzetgroei van 31 procent. De groep Christian Dior SA - de holding van Christian Dior Couture en luxeconcern LVMH - realiseerde in 2012 een nettowinst van 1,38 miljard euro, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2011.

Foto's: Christian Dior, RTW s/s14 en het vernieuwde interieur van de winkel aan Rodeo Drive in Los Angeles